Dan sjećanja na žrtve Holokausta /VIDEO/

Širom svijeta danas se obIlježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta – u znak sjećanja na dan kada je 1945. godine Crvena armija oslobodila najveći logor smrti Aušvic-Birkenau u Poljskoj. Taj dan je ustanovljen 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

U Banjaluci je danas obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, položeni su vijenci na jevrejsko spomen-obilježje na Novom Groblju. U Jevrejskom kulturnom centru “Arie Livne” u Banjaluci sinoć je održana memorijalna akademija.

U Sarajevu i Mostaru obilježen je Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta obilježen je državnom ceremonijom polaganja vijenaca i odavanja počasti kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svjetskom ratu, a u okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom sajmištu u Beogradu.

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan upozorava da danas ima mnogo onih koji poriču Holokaust ili iskrivljuju činjenice o njemu. Protiv negiranja Holokausta se kaže on moramo boriti činjenicama.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta ustanovljen je prvog novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a u znak sjećanja na dan kada su vojnici sovjetske Crvene armije oslobodili Aušvic.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *