Čović-Plenković: Unutrašnjim dogovorima rješavati pitanje funkcionisanja BiH /VIDEO/

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas u Mostaru da Hrvatska snažno podržava BiH, razvija saradnju sa sva tri konstitutivna naroda i svim građanima, te podržava BiH na putu prema EU i NATO.

“Činimo to uvjereni da je to ispravan put. Poštujući BiH kao prijateljsku susjednu državu i njen suvrenitet i respektujući političke stranke i institucije koje bi unutrašnjim dogovorima trebalo da dogovaraju dalja pitanja u vezi sa funkcionisanjem BiH”, rekao je Plenković, koji je i lider HDZ-a.

Plenković je rekao na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa predsjednikom HDZ-a BiH i zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Draganom Čovićem, da je za Hrvatsku važno da se poštuju načela jednakopravnosti Hrvata kao najmalobrojnijeg naroda u BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da Hrvatska ima veliko razumjevanje za BiH, te da je informisao Plenkovića o situaciji u BiH, te lokalnim izborima i zajedničkim projektima.

On je naveo da je informisao Plenkovića da će se 16. septembra sastati sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem, te da očekuje da će u narednim danima početi razgovori dvije stranačke delegacije u vezi sa izmjena Izbornog zakona BiH, legitimnog predstavljanja, te uvažavanja presuda Suda iz Strazbura i Ustavnog suda BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *