CIK je raspisao izbore, ali im nedostaje novac da bi ih proveli /VIDEO/

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je donijela Odluku o raspisivanju i održavanju Lokalnih izbora, koji bi trebali biti održani 4. oktobra ove godine. Osim problema koji su se pojavili zbog epidemiološke situacije, održavanje ovog demokratskog procesa bilo je upitno i zbog finansijskih sredstava, odnosno zbog neusvajanja budžeta institucija BiH za 2020. godinu.

7. maj je bio krajnji zakonski rok za raspisivanje izbora. Uprkos dvoumljenju zbog epidemiološke situacije, ali i činjenice da još nije usvojen državni budžet za 2020. iz kojeg se finansira provođenje izbora, članovi CIK-a jednoglasno su glasali danas za njihovo raspisivanje.

U CIK-u se nadaju da će sredstva biti obezbjeđena ako ne državnim budžetom, onda na neki drugi način. Na centralnom spisku je više od 3,37 miliona građana BiH, a zbog nedostatka finansijskih sredstava, uvedena je novina za glasanje iz inostranstva.

Izbori nisu raspisani jedino za Mostar, a istaknuto je da će se izbori u tom gradu održati kada za to budu stečeni uslovi. Po prvi put na lokalnim izborima gradonačelnik Istočnog Sarajeva biraće se neposredno u skladu sa izmjenama izbornog zakona RS.

Navela je kako se budžetska sredstva usvajaju mnogo ranije i kako su posljednja tri mjeseca bili na privremenom finansiranju.

CIK još nije donio odluku o rokovima za prijave i podnošenje kandidatskih listi jer ti postupci sada zavise od toga kada će parlament BiH usvojiti ovogodišnji budžet.

Prema prvim procjenama CIK-a lokalni izbori će koštati više od četiri miliona maraka. Podsjećamo, BiH ima najduži izborni proces. 150 dana do samih izbora i 30 dana da se prebroje izborni rezultati.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *