Popuštanje mjera – početak kraja epidemije? /VIDEO/

Od 11. maja počinju sa radom kafići,restorani, ali i frizerski i kozmetički saloni. Svi oni radiće pod posebnim uslovima, a uz preporuke Instituta za javno zdravstvo RS. Ublažavanje mjera bila je i tema emisije Aktuelno na Arena televiziji u kojoj su gosti načelnik komunalne policije Ratomir Draganić i infektolog iz bijeljinske bolnice Aleksandra Radojčić govorili o aktuelnoj situaciji-

Mjere uvedene zbog epidemije virusa korona, polako se popuštaju. Od ponedjeljka, 11. maja, biće dozvoljen rad, frizerskih i kozmetičkih salona, kafića, roštiljnica, javnog prevoza.

Takođe, moći će raditi i ustanove predškolskog obrazovanja, privatne stomatološke ordinacije, fitnes centri, autoškole, restorani, priređivači igara na sreću i teretane na otvorenom. Svi oni moraće ispoštovati posebne uslove koje je odredio Institut za javno zdravstvo RS.

Građani će i dalje morati poštovati fizičku distancu i nošenje maski, u zatvorenom prostoru i rukavica.

Kada je riječ o Frizerskim i kozmetičkim salonima Neophodno je naručivanje korisnika, te nije dozvoljeno čekanje usluge u salonu, navedeno je u uputstvu Instituta.

U jednom trenutku u salonu može biti usluženo onoliko klijenata koliko propisuje kvadratura (jedan klijent na 10 kvadratnih metara).

Posebne mjere moraće se poštovati i u teretanam na otvorenom u grupama maksimalno do 10 osoba, poštujući fizičku distancu od dva metra. Uprkos izrečenim mjerama, Struka je mišljenja da se popuštanje dešava prerano.

Iz instituta za javno zdravlje preporuka za dječije vrtiće je- da će djeca morati prati ruke na svakih sat vremena. Kod  dolaska,  svakodnevno se vrši jutarnja trijaža djece vezano za respiratorne simptome bolesti i mjerenje temperature (bezkontaktnim toplomjerom), dok djeca sa respiratornim simptomima, ili ako neko od članova porodice ima respiratornu infekciju, se ne primaju u vrtić, do ozdravljenja.

Javni i međugradski prevoz moći će raditi sa popunjenošću do 50% od punog kapaciteta vozila.

Za sada još uvijek zatvoreni ostaju hoteli, hosteli, bioskopi, pozorišta i dječje igraonice, a struka preporučuje da sportske organizacije ne počinju s aktivnostima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *