Cijene vrtoglavo rastu, isporuka regresiranog goriva počela mjesec dana ranije nego prethodnih godina /VIDEO/

Poljoprivrednici širom Srpske preuzimaju ovih dana regresirano dizel – gorivo, u skladu sa raspoloživim obradivim površimana, svaki poljoprivrednik ima pravo na 100 litara goriva po hektaru. Isporuka regresiranog goriva počela je mjesec dana ranije nego prethodnih godina.

Na mjestima izdavanja potvrda za regresirano dizel gorivo na području Bijeljine gužve. Prema prvom presjeku 905 poljoprivrednika u Semberiji gorivo mogu preuzeti kod svih ovlaštenih distributera.

Zahtjeve za regresirano gorivo poljoprivrednici u Semberiji mogu preuzeti u kancelarijama resornog odjeljenja te u 14 mjesnih kancelarija u semberskim selima sve do 31. oktobra ove godine.

Regresirano gorivo je dostupno na skoro svim benzinskim stanicama na području Bijeljine, a cijena je umanjena za 0,50 KM. Ovaj podsticaj je dobro došao kažu proizvođači, ali napominju da je pred njima nikada skuplji posao, koji će biti teško realizovati kako to nalaže agrotehnika.

Stanje na tržištu ove jedne od važnijih stavki u obavljanju poljoprivrednih radova nije dobro po poljoprivredne proizvođače jer su cijene goriva dostigle gotovo tri marke po litru. U zavisnosti od cijena, poljoprivrednici i biraju da gorivo za poljoprivredne radove preuzmu na onim mjestima gdje su cijene povoljnije. 

Poljoprivrednici svode račune, ali im jasno je teško pada igra velikih brojeva kada su inputi u ovom poslu u pitanju.

Uoči proljetnih radova ne ohrabruju ni cijene mineralnih đubriva, koje su ponovo u trendu rasta. S druge strane raste na berzama i cijena žitarica.

Iz resornog ministarstva ističu da je cilj da dodatna mjera podrške poljoprivredi, vrijedna 10 miliona maraka što prije bude usmjerena ka poljoprivrednicima.

Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske je ovih dana odobrio isplatu 10.000.000 KM za potrebe podrške poljoprivrednim proizvođačima. Isplata će se vršiti na osnovu pojedinačnih rješenja koje će za svakog poslovnog subjekta i fizičko lice donijeti Agencija za agrarna plaćanja u skladu sa pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja podrške poljoprivrednim proizvođačima u uslovima izazvanim pandemijom virusa koji će donijeti Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Iz ovog ministarstva podsjećaju da su mljekarima već isplaćene tri ovogodišnje premije za mlijeko.

Iz Odjeljenja za poljoprivredu Grada Bijeljina apeluju na nadležne na svim nivoima da određenim mjerama utiču na cijene goriva s obzirom na činjenicu da građani svakodnevno svjedoče novim poskupljenjima.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Banjaluci da je Srpska spremna da na nivou BiH budu suspendovane akcize na naftu i naftne derivate od 30 i 40 feninga po litru s ciljem smanjenja i zaustavljanja rasta cijena ove robe.

Višković je istakao da će ovo predložiti na sastanku sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom i premijerom Federacije BiH /FBiH/ Fadilom Novalićem koji bi trebalo da bude održan u četvrtak, 10. marta.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *