Dok povrtarske kulture niču u rasadnicima, na pijacama domaći kupus, krompir i zeleniš /VIDEO/

Dok povrtarske kulture klijaju i niču u rasadničkim prostorima semberski povrtari vrijeme provode na Kvantaškoj pijaci. Neki prodaju mladi luk, prasu, patlidžan i salatu, drugi krompir i kupus, a ima i onih koji prate cijene i potražnju kako bi uskladišteno povrće u pravom momentu iznijeli na tržište.

Jesenji radovi su kaže Maksim Marjanović trajali dugo, vrijedno se radilo pa ima još i kupusa koji treba iznijeti iz atara i to će ovih dana na tržište.

Krastavac je osjetljiv na kolebljive i niske temperature, kažu iskusni Semberci, pa ne treva žuriti sa rasađivanjem. Ova povrtarska kultura sjećaju se, na pijacama je prošle godine dobro išla sve do prve dekade maja, sa padom potražnje, pale su i cijene.

Kada se sve uzme u obzir od uslova proizvodnje na njivama do plasmana najisplativijim se pokazao jesenji kupus, što nije bio slučaj sa paradajzom jer usljed napada štetočina posao je bilo teško privesti kraju.

Naš sagovornik ističe da se tokom prošle godine potrudio da proizvede krompira da ga bude i u ovo vrijeme za otvoreno tržište. Na njivama je ostvario dobar rod i kvalitet.

Kupus zimac i ovih se dana prodaje na bijeljinskom kvantašu, cijena kažu proizvođači i nije za pohvalu, ali važno je da se sve proda. Ipak priznaju semberski domaćini ni pijaca nije što je nekad bila.

Kada proizvođače povrća pitate koji su najveći problemi s kojima se suočavaju u ovom poslu, mnogi su saglasni da je proizvodni proces sve zahtjevniji jer sve češće muku muče sa najezdom štetočina i pojavom bolesti u povrću koje je veoma teško suzbiti.

Maksim ističe da je godinama proizvodio mrkvu. Posao je dobro usavršio, međutim usljed problema sa plasmanom prošle je godine od uzgoja mrkve odustao.

Ove godine brojna poskupljenja na tržištu uticala su i na povećanje inputa i u poljoprivrednoj proizvodnji. Povrće je kažu poljoprivrednici uvijek zahtijevalo značajna ulaganja uz dosta rada i truda, međutim ova proizvodna sezona će sve je izvjesnije biti naročito teška.

Mnogi su se u pandemijskim godinama vratili proizvodnji povrća za potrebe vlastitog domaćinstva. Poljoprivrednici su stava da bi se više trebali osloniti i više cijeniti domaću proizvodnju.

Prekomjerni uvoz guši i povrtarsku proizvodnju, borba za konkurentnost najizraženija je kažu u vrijeme prispjeća povrtarskih kultura. Uvođenje zaštitnih mjera dalo bi sigurnost domaćoj proizvodnji.

Šta tržište povrtarima sprema rano je govoriti. Pred njima su zahtjevni i skupi poslovi. Jasno je da će i ove godine dati sve od sebe kako bi rod sačuvali od klimatskih i drugih nepogoda i proizvodnju onako kako najbolje znaju doveli do kraja.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.