Semberski poljoprivrednici ne posustaju pred problemima: “Koliko god bila skupa sjetva, njive moramo zasijati” /VIDEO/

Cure prohladni martovski dani. Poljoprivrednici obilaze parcele pod pšenicom. Neki su pšenična polja obogatili đubrivom jesenas, mnogi su ovu agrotehničku mjeru izostavili s razlogom, ima i onih koji su već obavili prihranu, ali i onih koji će u taj posao tek sredinom marta. Sve su diktirale finansijske mogućnosti jer su kako je već poznato cijene đubriva ekstremno visoke.

Kukuruz je kultura koja je uvijek za proizvodnju bila skuplja u odnosu na pšenicu. S obziorom na isklušenja koja prolazi tokom vrelih ljetnih dana, znaju poljoprivrednici da je ovoj ratarici đubrivo prijeko potrebno. Ipak, svjesni su kažu da je pred njima najskuplja proljetna sjetva.

Miroslav je plan proljetne sjetve skovao. Kukuruz bi trebalo da zagospodari na 10 hektara plodne oranice, za dva hektara više nego lane. Važno mu je ističe da muznim grlima i stoci na farmi sa vlastitog imanja obezbijedi dovoljno hrane.

Jesenas je priča Miroslav dokupio dva vagona kukuruza kako bi farmu obezbijedio stočnom hranom, koja je uz gorivo i mineralno đubrivo takođe znatno poskupila, a cijena mlijeka ni izbliza troškove pokriti ne može.

U semberskom selu Amajlije stočarska proizvodnja je tradicija, pa ne iznenađuje podatak da se upravo u Amajlijama proizvede najveća količina mlijeka na ovom području pa i šire. Ipak u teškim uslovima sve skupljeg posla, farmerima je niska otkupna cijena jedan od većih problema.

Uz rigoroznije kontrole i uzorkovanje mlijeka borba je stalna na farmama i za kvalitet svakog proizvedenog litra mlijeka kako bi se osigurala premija, koja je na mnogim gazdinstvima do sada očuvala proizvodnju.

Evidentno je da posljedice globalne krize osjeti i poljoprivreda. Vrijedni semberski domaćini ipak ne posustaju pred evidentnim problemima. Cilj im je kažu da proizvedu kvalitetno pšenično zrno, nadajući se da će bar priroda proizvodnji biti naklonjena.

S obzirom da na berzama rapidno rastu i cijene žitarica, pitaju se domaći proizvođači kakve će njih otkupne cijene žita sačekati u žetvi. Sve prognoze su sada kažu neizvijesne.

I gorivo čije su ciujene vrtoglavo rasle ovih dana, važna je stavka u poljoprivrednoj proizvodnji. “Kolika god cijena da bude, njive moramo zasijati, kako znamo i umijemo”, kažu ratari u Semberiji gdje se vrijedno obrađuje svaki pedalj plodne oranice.

Ono što je sigurno teška i neizvijesna sezona je pred domaćim agrarom, međutim jaka volja ne napušta poljoprivrednike u Semberiji, koji su složni u stavu da će nastojati očuvati tradiciju proizvodnje na poljoprivrednim imanjima u ovom kraju Srpske.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *