Carina bez papira odgođena peti put

Carina bez papira po svemu sudeći neće uskoro zaživjeti u BiH i biće prolongirana čak peti put, a u najnovijoj odluci planirano je da taj sistem na granicama proradi tek 1. avgusta.

Primjena Zakona o carinskoj politici, a samim tim i carine bez papira prvo je bila planirana za 1. jul prošle godine, zatim je rok pomjeren za mjesec, pa onda na početak ove godine. Nakon toga primjena pomenutog zakona prolongirana je za 1. april, odnosno sada već na 1. avgust.

– Planirano je da primjena pomenutog zakona počne 1. aprila pod uslovom da ga Parlament BiH usvoji. To se još nije desilo. Zbog toga smo pripremili novu odluku da sve to bude prolongirano za 1. avgust i taj dokument biće proslijeđen Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) na dalje usvajanje, a zatim i Savjetu ministara BiH – rekao je “Glasu Srpske” načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević.

I u programu rada UIO za ovu godinu navedeno je da ova institucija planira nadogradnju carinskog informacionog podsistema, koji predviđa carinu bez papira.

– To podrazumijeva elektronsko podnošenje dokumentacije i rad u bespapirnom okruženju što se odnosi i na carinske deklaracije i na prateću dokumentaciju. Planirana je primjena aplikacije za Novi tranzitni kompjuterizovani sistem (NCTS) na međunarodnom nivou u skladu sa pravilima Konvencije o zajedničkom provoznom postupku – navedeno je u programu rada.

Prevoznici u Srpskoj su u više navrata tražili da BiH na granicama uvede carinu bez papira, pa i na posljednjem protestu koji su održali prošle sedmice u Banjaluci.

– Dobro smo mi rekli da je riječ o prvoaprilskoj šali, a vjerujemo isto tako da se šale i za 1. avgust. Doćiće i avgust i od toga i tada neće biti ništa. Zašto i zbog čega to samo oni znaju. S obzirom na situaciju na granicama i carinskim terminalima, gdje prevoznici provode po više dana, tu odluku je trebalo odavno usvojiti – rekao je “Glasu Srpske” predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS Nikola Grbić.

Naglasio je da je dugo čekanje na granici za carinjenje robe osnovni okidač zašto domaći prevoznici odlaze u druge zemlje.

– Niko neće da prihvati da provede dva dana na graničnom prelazu i carinskom terminalu. Poražavajuće je da vozač iz Holandije prije stigne do granice BiH nego što završi proceduru carinjenja na carinskom terminalu – dodao je Grbić i podvukao da je suvišno pričati o brizi vlasti za privredne subjekte.

Aplikacija

Planirano je da se aplikacija NCTS prvo primjenjuje na nivou BiH godinu dana, nakon čega bi ona trebalo da postane punopravna članica NCTS konvencije.

– Da smo počeli sa primjenom 1. jula prošle godine već u julu ove godine mogli bismo postati punopravna članica. To bi značilo da je, kada se krene sa robom iz BiH, carinska prijava vidljiva u svim zemljama kroz koje ta roba prolazi pa sve do odredišta. Time se skraćuje vrijeme čekanja na granicama i troškovi – rekao je Ratko Kovačević.

(GlasSrpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *