Najskuplji stan prodat u Banjaluci za 380.000 KM

Najskuplji stan u Republici Srpskoj tokom prošle godine kupljen je u Banjaluci, a vlasnik je za takav stan od 171 metra kvadratnog s garažom i ostavom izdvojio vrtoglavih 379.611,65 KM.

Podaci su ovo Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS za prethodnu godinu o cijenama prometovanih nepokretnosti u RS.

“Cijena najskuplje prometovane kuće u RS prošle godine iznosila je 850.000 KM, takođe u Banjaluci, korisna površina kuće iznosi 142,4 metra kvadratna, a površina zemljišta uz objekat 291 kvadratni metar i sagrađena je 1980. godina”, kažu u RUGIPP-u.

Ističu da je cijena najskupljeg kvadrata stana u RS u prošloj godini iznosila je 5.113,9 KM, te da je pitanju stan površine 43,486 kvadrata, a nalazi se na Jahorini.

“Najviša cijena građevinskog zemljišta u Republici Srpskoj evidentirana je u Trebinju i iznosila je 3.892.000 KM za zemljište površine 9.910 metara kvadratnih”, pojasnili su iz RUGIPP-u.

Dragan Stanković, v.d. direktora RUGIPP-a, kazao je za “Nezavisne novine” da je lani u Registru cijena nepokretnosti RS registrovan 14.771 kupoprodajni ugovor, u kojima je prometovano ukupno 30.258 nepokretnosti.

“Ukupna ostvarena cijena u tim ugovorima iznosi 895.381.077 KM”, rekao je Stanković.

RUGIPP od početka 2017. godine na teritoriji cijele RS evidentira sve kupoprodajne ugovore na osnovu kojih se vrši promet i knjiženje nepokretnosti.

Evidentirani podaci iz kupoprodajnih ugovora koji se odnose na cijenu, površinu i vrstu nepokretnosti od 29. novembra 2017. godine javno su dostupni na zvaničnoj internet stranici Uprave.

“Sa stanovišta Registra cijena nepokretnosti, lani je zabilježen rast broja kupoprodajnih ugovora za oko 20 odsto i rast ugovorenih cijena od oko 50 odsto, a povećan je i broj zainteresovanih lica za izvještaje i podatke Registra cijena nepokretnosti, čime su prepoznati rezultati, uloga i značaj evidencije”, kazao je Stanković.

Dragan Milanović, direktor Agencije “Remax” Banjaluka, kazao je za “Nezavisne novine” da se radi o realnim cijenama po kojima su nekretnine prošle godine prodate.

“Ta cijena koja je bila prošle godine, kada gledamo iz ovog ugla, ispada povoljna i sigurno je da ćemo u ovoj godini imati u statistici mnogo skuplje nekretnine koje su prodate pojedinačno”, kazao je Milanović.

Što se tiče najskupljeg kvadrata stana u RS, Milanović ističe da ne čudi što je to na Jahorini, jer se Jahorina u zadnje vrijeme gradi.

“Budući da se puno gradi, ali i kupuje, tako da i cijene rastu. Prošle godine je kvadrat na Jahorini koštao 5.000 KM, a sad već prelazi cifru od 3.000 evra”, kazao je Milanović.

Kako je rekao, ne čudi podatak da su najskuplji stan i kuća prodati upravo u Banjaluci, jer je tu najživlje tržište, najviše se gradi, te se najviše nekretnina proda u gradu na Vrbasu.

(Nezavisne)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *