Bujični potoci najviše problema stvorili u Bijeljini i Zvorniku

Vodostaji bujičnih potoka naglo su porasli zbog obilne kiše, a najviše problema prouzrokovali su na području Bijeljine i Zvornika gdje su poplavili više objekata i poljoprivrednog zemljišta, saopšteno je iz Republičke uprave civilne zaštite.

Na području Bijeljine u protekla 24 časa palo je 42,8 litara kiše po metru kvadratnom, što je izazvalo porast vodostaja bujičnih vodotoka Janje, Gnjice, Lukavca, a rijeke Modran u Suvom Polju razlila se na poljoprivrdne površine i poplavila tri domaćinstva u Donjoj Zaovici.

Civilna zaštita za sada nema informacija da je voda prodrla u stambene objekte na ovim lokacijama, a ekipe su na terenu i pružaju pomoć ugroženima.

S obzirom na to da vodostaji bujičnih vodotoka na području Bijeljine imaju tendenciju rasta, ekipa Civilne zaštite je na terenu i obilazi potencijalno ugrožena područja.

Tokom jučerašnjeg dana i noći na području Zvornika pala je ogromna količina kiše dugog i jakog intenziteta, pa su već oko 19.00 časova napunjene sve kanalske mreže u skoro svim mjesnim zajednicama na području grada.

Najkritičnije je bilo u mjesnim zajednicama Čelopek, Cer, Tršić, Tabanci, Skočić i Gornji Šetići, gdje su se bujični potoci dugim i jakim intenzitetom slivali sa viših predjela, naveli su iz Republičke uprave civilne zaštite.

Voda je ušla u 50 ekonomskih dvorišta, podrumskih prostorija i 10 kuća u mjesnim zajednicama Čelopek i Tršić, dok se u mjesnoj zajednici Cer izlila kanalizacija, gdje je voda prodrla u 10 dvorišta i šest kuća.

Izlila se i Šetićka rijeka i djelimično Sapna, ali nije prouzrokovana veća šteta, a Tabanačka rijeka je ušla u 10 dvorišta i tri kuće.

Pripadnici Civilne zaštite i vatrogasno-spasilaške jedinice bili su cijelu noć na terenu i pomagali ugroženom stanovništvu pumpama za izvlačenje vode i vrećama pjeska.

Na području Šekovića izlili su se bujičnii potoci na poljoprivredna zemljišta, a nema ugroženog stanovništva niti materijalnih dobara.

U Ugljeviku su se zbog obilnih padavina izlili pojedini vodotokovi zbog čega je poplavljen određen broj poljoprivrednih parcela, domaćinstava i putnih pravaca.

Tokom akcije spasavanja voda je crpljena iz poplavljenih dvorišta kako bi se spriječio prodor u objekte.

Na dijelu opštine Teslić koja gravitira ka Borju /naseljena mjesta Vlajići, Jasenova, Gomjenica i Kamenica/, usljed veće količine kišnih padavina izlila se rječica Gomjenica, koja je zaplavile oko 10 stambenih objekata.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *