Budžet usvojen u prvom čitanju, slijedi amandmanska faza/VIDEO/

Budžet institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu uvojen je u prvom čitanju.Tokom rasprave o Prijedlogu budžeta, poslanik Mira Pekić rekla je da se budžetom moglo planirati manje sredstava od prihoda.

Poslanik Jasmin Emrić /A-SDA/ rekao je da je zabrinjavajuća situacija u zemlji čije se institucije finansiraju na osnovu odluke o privremenom finansiranju. Poslanik Zukan Helez konstatovao je da je već pola budžeta potrošeno, s obzirom na to da se o njemu raspravlja tek u junu. Damir Arnaut kaže da se povećanje plata planirano budžetom najmanje odnosi na one kojima je potrebno.

Predstavnički dom na današnjoj sjednici nije podržao inicijativu da se zaduži Savjet ministara BiH da privremeno suspenduje carinske stope na naftu i naftne derivate.Inicijativu koja je imala opštu ali ne i enititetsku većinu predložio je Denis Zvizdić.

Predstavnički dom nije prihvatio ni inicijativu kojom Predstavnički dom PS BiH poziva Dom naroda PS BiH na hitno usvajanje izmjena Zakona o PDV-u i akcizama kojim bi se smanjili nameti na građane. Inicijativu su predložili Saša Magazinović i Branislav Borenović.

SNSD i njegovi predstavnici u parlamentu BiH ponašaju se odgovorno kada je riječ o inicijativama za sniženje nameta na gorivo pojasnila je šefica Kluba poslanika SNSD-a.Ona je istakla da je SNSD za ukidanje akciza, ali tek kad bude sigurno da će to dovesti do sniženja cijena na gorivo i postići efekat na privredu i građane.

Nijedan od ova dva prijedloga dopune dnevnog reda nije usvojen jer nije bilo entitetske većine, te će se o njima naknadno izjasniti Kolegijum Predstavničkog doma.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *