Brčko: Zvanično otvorena kapela u Opštoj bolnici

U Opštoj bolnici u Brčkom danas je osveštana i zvanično otvorena kapela Srpske pravoslavne crkve, uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija.

Episkop Fotije je rekao novinarima da je kapela posvećena Svetom Vasiliju Velikom, učitelju Crkve iz četvrtog vijeka koga su poštovali i na Istoku, i na Zapadu.

Vladika je pohvalio dobre međunacionalne i međuvjerske odnose u brčanskoj bolnici.

“To je duh koji moramo njegovati i ljubav koju imamo kao suštinu svoje vjere svjedočiti pred drugima. Posebno u bolnicama gdje su ljudi ranjivi”, naglasio je vladika Fotije.

Bolnički sveštenik protojerej-stavrofor Dragan Jezdić rekao je da pacijentima kapela znači mnogo. Jer u vrijeme kada im nisu dozvoljene posjete uvijek mogu da se pomole Bogu i razgovaraju sa sveštenikom.

Direktor Opšte bolnice Brčko Dušan Stokić rekao je da prostorija koju koristi Srpska pravoslavna crkva postoji od ranije. Dok je osveštanjem i dolaskom vladike Fotija je dobila na značaju.

Stokić je naveo da je rukovodstvo bolnice po zakonu dužno da svakoj vjerskoj zajednici obezbijedi prostor za obavljanje vjerskih obreda i da se druge vjerske zajednice nikada nisu obratile sa zvaničnim zahtjevom za te namjene.

“Stojimo na raspolaganju onome ko se bude obratio. Biće isto dočekani i tretirani kao i Srpska pravoslavna crkva”, istakao je Stokić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *