Ratari u februaru završili prvu prihranu strnih žita /VIDEO/

Semberski ratari ušli su ranije ove godine u prihranu pšenice, koja je nakon blage zime kažu vapila za prvom prihranom. Da već u februaru ulaze u ovaj posao, nije kažu bilo uobičajeno. Klimatske promjene diktiraju da se i druga prihrana strnih žita obavi uskoro.

Sve su prilike da će poraniti i proljetna sjetva, međutim oprezni su proizvođači. Kažu, ipak treba sačekati optimalnu temperaturu zemljišta, pa tek onda otpočeti radove na njivama.

Ovogodišnjim pravilnikom za podsticaje ne mogu kažu biti u potpunosti zadovoljni uprkos povećanju novca na stavci za merkantilnu pšenicu po hektaru ne mogu prežaliti onih ukinutih pet pfeniga po kilogramu predatog zrna.

Zadovoljni su jer će ove godine moći ostvariti podsticaje na osnovu potpisane izjave za parcele koje obrađuju pod zakupom, a za koje ugvore sa vlasnicima nemaju.

Pozdravljaju i novi pravilnik o kapitalnim investicijama. Kažu u investicije će samo jača poljoprivredna gazdinstva. Dok su s druge strane kažu u nepovoljnom položaju sitni proizvođači, koji već godinama unazad odustaju od proizvodnje.

Agencija za agrarna plaćanja Republike Srpske već je objavila Javni poziv za podnošenje zahtjeva za odobravanje novčanih podsticaja za kapitalne investicije u 2020.Javni poziv je otvoren do 25.marta.

Opširnije pogledajte u redovnom izdanju emisije Život sela, u nedjelju od 14 časova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *