Borovnica perspektivna voćna vrsta u Srpskoj, preduslovi dobri za podizanje zasada /VIDEO/

Ognjen Pejaković opredijelio se da uzgaja borovnicu i u ovom je poslu priča od 2014. godine. Zasadi su danas u sedmoj vegetaciji, a isplativosti i dobre računice ima kaže Pejaković kojem je ovo bio motiv više da ostane na selu.

Na tržištu borovnice za razliku od drugih proizvoda problema nema. Potražnja konstantno raste, a oni koji iz ovih zasada pazare dio roda, vraćaju se po nove količine, priča ovaj zadovoljni uzgajivač ovog bobičastog voća.

Plavoljubičaste bobice prepune su vitamina i minerala, pa ovo ukusno voće čine posebnim i veoma traženim.

Na zasadima borovnice u ovom kraju u sezoni berbe koja počinje ovih dana angažovana je kompletna porodica ističe Ognjen.

Razmišljaju Ognjen i da se okuša u preradi ili sušenju borovnice ipak priznaje najviše se isplati plasman svježeg roda borovnice. A za sada se uglavnom borovnice iz Srpske prodaju ili u svježem stanju ili zamrznute.

Resorno ministarstvo i Vlada podržavaju proizvođače voća i borovnice na način da sve ono što se investira u ovakve zasade od sadnica, protivgradnih mreža, do sistema navodnjavanja ministarstvo sufinansira sa 30 odsto. Borovnica je kaže resorni ministar biljka sjevernih područja.

Borovnica podnosi niske temperature u ranom cvjetanju, pa u tom smislu muke za proizvođače ovog voća nema u momentima kada se iznenadni rani mrazevi obruše na voćnjake.

Osim zasada borovnice porodice Pejaković, podignuta su na ovom području još dva. Razmjena iskustava dobro je došla u svakom poslu, pa tako se i u ovom znanje nesebično dijeli među komšijama.

Na gazdinstvu Pejakovića evidentna je pozitivna priča o uzgoju borovnice koja ima perspektivu. Ovo je važno i za lokalnu zajednicu, da se uz aroniju poljoprivrednici na području Čelinca opredjeljuju i za uzgoj borovnice, kaže prvi čovjek opštine.

A borovnica je kaže ministar Pašalić perspektivna voćna vrsta u Srpskoj i BiH. Dobro je napominje da se i u ovoj proizvodnji bilježi trend blagog rasta.

Borovnica može da obezbijedi pristojan prihod za jedno gazdinstvo, a agroekološki i svi drugi preduslovi postoje kod nas da se intenzivnije radi na podizanju novih zasada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *