Ratari dobili obećanje: Otkupna cijena pšenice biće u skladu sa cijenom u okruženju /VIDEO/

U prvoj sedmici jula mjeseca kombajni bi trebalo da uđu na semberske njive i počnu sa žetvom pšenice. Međutim , poljoprivrednike brine otkupna cijena ovogodišnjeg roda koja bi trebala da nadoknadi uloženo u ovaj posao.

Ovogodišnju proizvodnju pratile su više cijene repromaterijala, kažu ratari i smatraju da cijena otkupa ne bi trebala da bude ispod 40 feninga po kilogramu.

Ratare ipak ohrabruje pomoć države i gradske uprave . Nakon sastanka gradonačelnika Ljubiše Petrovića sa pomoćnikom ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske , predstavnicima Agrarnog fonda, Udruženjima poljoprivrednih proizvođača i mlinoprerađivača  dobili su obećanje da će otkupna cijena biti kao i u susjednoj Srbiji.

Mlinari u Semberiji izrazili su spremnost za otkup i skladištenje ovogodišnjeg roda pšenice od lokalnih ratara, čak i u slučaju da budu rekordni prinosi , poručeno je nakon sastanka mlinara i gradonačelnika Bijeljine. Bijeljinski “Žitopromet” nakon revitalizacije spreman je za ovogodišnji otkup , a smještajni kapacitet je oko 40.000 tona zrna i najveći je prerađivač na ovim prostorima.

Mlin „Stojanović i sin” će otkupiti između 1000 i 1500 tona pšenice.

Semberski ratari koji pšenicu predaju u mlinove imaće podsticaj za ovogodišnji rod  u iznosu od oko 2 feninga po kilogramu posredstvom Agrarnog fonda.

Prema evidenciji ministarstva poljoprivrede pšenicom je u Semberiji zasijano oko 7.000 hektara površina a riječ je o ratarima koji prema pravilniku  imaju 1,5 hektar i više.Takođe poljoprivrednici su dobili i subvenciju od 60 KM za regresirano gorivo, a imaju na raspolaganju i sredstva za kapitalne investicije.

Obaveza Gradske uprave je da unapređujemo uslove proizvodnje, otkup i koordinaciju oko same cijene pšenice. Cilj svih nas treba da bude da ova cijena iz godine u godinu bude viša, kao i izdvajanja za ovu svrhu iz gradskog i republičkog budžeta , istakao je gradonačelnik Bijeljine.

U Semberiji je pšenicom zasijano oko 14.000 hektara, a očekivani prinos je od šest  do sedam tona. Novi sastanak na kojem će se razgovarati o otkupnoj cijeni pšenice biće održan 23.juna , a najavljeno je i pisustvo resornog ministra Borisa Pašalića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *