Borba protiv omikrona se nastavlja, povratak u škole mogao bi da poveća broj zaražene djece /VIDEO/

Virus korona potvrđen je kod još 136 osoba u Republici Srpskoj među 220 testiranih laboratorijskih uzoraka,a u posljednja 24 sata preminulo je 12 ljudi.  Redovi ispred kovid ambulanti se ne smanjuju, a stručnjaci upozoravaju da bi početak drugog polugodišta mogao povećati broj inficirane djece, jer se omikron brzo širi.

Mali broj testiranih u Srpskoj zbog vikenda, ipak brojevi i dalje pokazuju  da je mnogo više od polovine pozitivno na korona virus. Od 220 laboratorijskih uzoraka, čak 136 je pozitivno na kovid-19.  u Domu zdravlja Banjaluka u periodu od 1 do 16. januara dnevno su imali oko 200 pregleda kovid pozitivnih pacijenata. Ovog vikenda došlo je da blagog pada tog broja.

U Prijedoru je od 1. januara pogoršana epidemiološka situacija. Povećan je broj pozitivnih pacijenata i pritisak na ambulante.

Epidemiološka slika u Srbiji je vanredna s obzirom na to da je zabilježen rekordan broj novozaraženih pacijenata, rekao je epidemiolog Branislav Tiodorović i istakao da je to bio razlog zašto se zalagao da se odloži polazak đaka u škole. Stručnjaci upozoravaju da bi početak drugog polugodišta mogao povećati broj inficirane djece.

Pojedini virusolozi smatraju da je omikron dobara najava i uvertira za okončanje pandemije, iako se još ne može reći da je koronavirusu odzvonilo.

Iz evropskog ogranka Svjetske zdravstvene organizacije poručuju da je omikron označio početak nove faze u pandemiji COVID-a, a možda i njezin kraj u Evropi. Dodaju da bi se do marta njime moglo zaraziti 60 posto Evropljana. Budući da se omikron vrlo brzo širi, Evropa se ne bi trebala fokusirati na mjere vezane za zaustavljanje širenja zaraze, nego nastojati što više smanjiti poremećaje u bolnicama, školama i privredi.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.