“Bonska ovlaštenja – davno prevaziđena stvar” /VIDEO/

Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko zaprijetio je, gostujući na sarajevskoj “Fejs” televiziji, da će nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida u BiH, ukoliko taj zakon ne bude usvojen u parlamentu BiH do 11. jula. „Još ne pakujem kofere! Ja ostajem do daljnjeg, ukidanje OHR-a je daleki san“, kazao je Inzko.

I danas se ne stišavaju reagovanja.  Domaći političari i danas su poručili da je vrijeme da Valentin Incko ode iz zemlje. Šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nenad Stevandić izjavio je danas Srni da su retorika i ponašanje visokog predstavnika za BiH Valentina Incka takvi kao da se on vratio u srednji vijek, a njegovo najavljeno korištenje bonskih ovlaštenja bi i BiH vratilo unazad.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić izjavio je Srni da su bonska ovlaštenja, koja misli da primijeni visoki predstavnik za BiH Valentin Incko, davno prevaziđena stvar koja je van bilo kakvih demokratskih procesa i skoro mimo Dejtonskog sporazuma, a posebno mimo ovlaštenja koje on ima.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas u Banjaluci sa šefom Delegacije EU u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH Johanom Satlerom. Satler  je rekao  danas u Banjaluci u vezi sa pitanjem o potrebi zatvaranja OHR-a da je takvo međunarodno prisustvo nekompatibilno sa članstvom BiH u Uniji, te da na tom planu svakako treba težiti postepenom smanjivanju tog prisustva.

Satler je izjavio da su posljednje najave zainteresovanosti Njemačke u vezi sa situacijom u BiH pozitivne jer pokazuju snažno angažovanje te zemlje kao jedne od glavnih članica EU. On je istakao da je važno da se pošalje poruka da BiH hoće i mora da ispuni uslove i sprovede 14 potrebnih preporuka na evropskom putu.Satler je naglasio da je ovo “godina prilika”.

Predsjednik Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za evropske integracije i regionalnu saradnju Igor Crnadak rekao je da sjednica Parlamentarnog foruma za evropske integracije BiH dolazi u pravo vrijeme jer je evropski put BiH u zastoju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *