Bolnički kapaciteti se naglo pune, zdravstvu stiže pomoć sa biroa /VIDEO/

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa evidentirano je 589 novih slučajeva virusa korona od 1.199 testiranih uzoraka. Situacija najgora u dva grada. Od ukupnog broja potvrđenih slučajeva, u Banjaluci i Bijeljini skoro 60 odsto zaraženih.Iza Banjaluke i Bijeljine, najviše novozaraženih korona virusom bilježe  Doboj – 20, Gradiška – 18, te Lopare i Ugljevik sa po 17 sluačajeva zaraze. Bitku sa kovidom u Srpskoj izgubile su 23 osobe, među njima su dvije iz Bijeljine i jedna iz Ugljevika.

 Oko osam do devet odsto lica će završiti na bolničkom liječenju i kojima će biti potrebna respiratorna podrška, upozorava ministar Alen Šeranić.

U bolnicama u Srpskoj su hospitalizovana 1.073 pacijenta. Mi smo na izmaku snage, fizičke izdržljivosti, sve nas je manje, došli smo do zida, poručuju iz Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske, moleći građane da se pridržavaju mjera.Povećan je obim testiranja u Srpskoj, a najavljeno je i povećanje kapaciteta testiranja u narednom periodu.

U Kovid bolnici u Bijeljini na liječenju je 91 bolesnik. Dvije trećine njih imju tešku kliničku sliku. Osmoro je na respiratoru, od kojih je dvoje intubirano i oni su životno ugroženi.  Na kiseoničkoj terapiji je 46 oboljelih.

– Svakodnevno se  povećava broj prijema sa zapuštenom kliničkom slikom, zbog čega prognoza bolesti postaje neizvjesna i loša, a samim tim i krajnji ishod.   pozivamo građane da se na vrijeme javljaju ljekaru i da ne odlažu bolničko liječenje, jer pravovremeno uključivanje terapije spašava život.Lijepa vijest je da je rođena zdrava beba u operacionoj sali Kovid bolnice. Majka, koja je na prijemu bila pozitivna na korona virus , zahvaljujući stručnom ginekološko –akušerskom timu bijeljinske bolnice donijela je na svijet zdravu bebu.  Majka i beba su nakon kraćeg boravka u bolnici puštene kući.

Podsjetimo, U Banji Dvorovi u Bijeljini prije dva dana u funkciju je stavljena nova kovid bolnica koja je primila prve bolesnike sa lakšom kliničkom slikom, kapacitet banje je 100 kreveta. U Republici Srpskoj će sa biroa za zapošljavanje biti angažovano 76 ljekara.

Donijet je zaključak da medicinska oprema bude upućena zdravstvenim ustanovama u Srpskoj u skladu sa njihovim zahtjevima.U Fondu zdravstveniog osiguranja kažu da zaštitne opreme ima dovoljno za narednih tri do šest mjeseci.

Vakcinu protiv gripa očekujemo polovinom novembra u skladu sa obećanjima od strane dobavljača, kažu u Institutu za javno zdravstvo Srpske. Vakcina je nabavljena očekujemo njenu isporuku, kaže Branislav Zeljković.

U protekla 24 sata u Bosni i Hercegovinije 1886 novih slučajeva osoba zaraženih koronavirusom i najmanje 54 smrtna slučaja povezana sa oboljenjem Covid-19. U Federaciji BiH danas je registrovano novozaraženih najmanje 1297 i 31 smrtni slučaj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.