Bijeljina najteži ispit za Šarovića

Predsjedništvo SDS razmatraće danas situaciju u koju ih je doveo Mićo Mićić u Bijeljini potpisujući koalicioni sporazum sa SNSD.

Načelno, SDS ima dvije mogućnosti. Da javno ili prećutno prihvati sporazum koga je aktuelni gradonačelnik u ime Gradskog odbora SDS Bijeljina dogovorio sa SNSD. Ili da iz stranke izbaci Mićića jer je prekršio odluku Predsjedništva stranke u kojoj se kaže da se obustavljaju pregovori sa svim strankama o potencijalnim koalicijama.

Ni jedna, ni druga situacija nisu povoljne za SDS: prihvatanjem koalicije sa SNSD, najviše rukovodstvo SDS na čelu sa Mirkom Šarovićem prekršilo bi vlastiti princip da nema nikakve koalicije sa Miloradom Dodikom. Kako Srpskainfo saznaje, jedan dio funkcionera SDS plaši se da bi tada „neposlušni Mićić“, ako ostane u SDS, mogao da zatraži i smjenu predsjednika stranke Šarovića, uz obrazloženje da je njegova politika isključivosti štetna po SDS.

S druge strane, isključenjem Mićića iz SDS, stranka bi ostala bez kompletnog Gradskog odbora i bez ozbiljnog kandidata za gradonačelnika. I jedna i druga ideja ima pristalice u stranci. Sigurno je da je ovo najteži ispit za Mirka Šarovića od kako se nalazi na čelu SDS.

Zbog toga je, kako tvrde odlično obaviješteni izvori Srpskainfo, najuže rukovodstvo SDS tokom proteklog vikenda pokušalo da nađe srednje rješenje. To je da smijene Mićića s mjesta predsjednika GO u Bijeljini, a umjesto njega da nađu drugog čovjeka. Prema ovoj kombinaciji, Mićić bi ostao u SDS.

– Anketirali su pojedince iz Gradskog odbora Bijeljine s pitanjem da li su spremni da preuzmu rukovođenje Gradskim odborom, jer će Mićić da bude smijenjen. Međutim, svi do jednog su to odbili, rekavši da ostaju uz Mićića

Kreatorima ove ideje postalo je jasno da je GO Bijeljina kompaktniji nego što su mislili. Te da bi svaka sankcija protiv Mićića značila da SDS ostaje bez kompletnog odbora.

Mada se u javnosti stvorila atmosfera da je danas dan „D“ za Mićića i SDS, Predsjedništvo stranke ipak nije posljednja adresa koja može da odobri ili da poništi koalicioni sporazum sa drugim partijama, nego je to Glavni odbor. Kako tvrde izvori Srpskainfo, na Predsjedništvu će se vjerovatno desiti dvije stvari.

– Od Mićića će se tražiti da se na Predsjedništvu, ali i javno odredi o tome zašto je dogovarao koaliciju sa SNSD mimo zaključka Predsedništva SDS kojim je to zabranjeno. Drugo, pokušaće da poprave što se popraviti da. Pa će vjerovatno od Mićića tražiti da doradi sporazum sa SNSD u nekim dijelovima za koje u SDS tvrde da su štetni – tvrde sagovornici Srpskainfo.

Izjavu predsjednika SDS Mirka Šarovića juče nismo uspjeli da dobijemo. Članovi Predsjedništva SDS koji su nam se javili na telefon nisu željeli da govore na ovu temu. Kažu, ne bi željeli da “iskaču” prije sjednice Predsjedništva.

Mićić je juče poručio da nikada neće napustiti SDS, te da prijedlog sporazuma sa SNSD nije politički, već ekonomski. Tvrdi da svi koji su protiv tog sporazuma ne vole svoj grad i Semberiju. Odgovarajući na pitanje novinara o zabrani lidera SDS Mirka Šarovića da se sarađuje sa Miloradom Dodikom, Mićić je rekao da će o toj temi danas biti riječi na Predsjedništvu stranke i dodao da se čuje i sa Šarovićem.

– Tu ima malo više buke, galame i priče, malo je to naduvano. Želim da u ovom gradu napravimo još lijepih stvari, to je moj jedini motiv – zaključio je Mićić.

Vuković: Postoji nekoliko varijanti

Univerzitetski profesor Drago Vuković smatra da više nije pitanje hoće li biti saradnje Mićića i Dodika nego šta će biti sa Mićićem i SDS. Tu postoji nekoliko varijanti.

– Jedna je da Mićić ostane u SDS i da nekako Šarović proguta tu saradnju sa SNSD zbog interesa grada, a da Mićića podrže svi ostali, da on bude neki zajednički kandidat. Koliko znam, to je jedna od varijanti koja je najbliža realnosti. Ako SDS isključi Mićića, po mom sudu to bi bilo loše za SDS. Bijeljina je još jedan od centara gdje SDS ima neku snagu. Ako isključe Mićića siguran sam da će on osnovati novu partiju ili grupu građana i za sobom povući značajan broj ljudi iz SDS. Ima tu još jedna međuvarijanta za koju sam čuo ovih dana. To je da će Šarović „mrcvariti“ Mićića u smislu da ga neće isključiti iz partije, ali da ćemu možda raspustiti Gradski odbor ili tako nešto – kaže Vuković za Srpskainfo.

Prema njegovim riječima, postavlja se pitanje da li je cilj naškoditi Mićiću ili je cilj spasiti SDS u Bijeljini. Vuković navija za ovo drugo.

– Ako bi Šarović imenovao novog kandidata na sljedećim izborima, a da to ne bude Mićić, uslijedila bi podjela SDS. Brzo će taj rasplet biti vidljiv. Mislim da nije dobro što se politika pretvorila u interesnu politiku najlošijeg tipa. Ako Mićić ide sa tezom zajedničkih projekata i brigom o građanima, a SDS kaže nećemo to jer nećemo da sarađujemo sa Dodikom, onda je to kontraproduktivno za stranku – zaključuje Vuković.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *