Bijeljina: Do sada vakcinisano oko 40 odsto stanovništva /VIDEO/

U protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini je registrovano 267 novih slučajeva zaraze koronavirusom, preminule su 33 osobe. Stigla je službena potvrda da se u Hrvatskoj pojavila nova varijanta koronavirusa, omikron. Potvrđen je kod dva pacijenta, ne zna se izvor zaraze jer nisu bili na putovanju izvan Hrvatske, ali izvjesno je da su se zarazili na jednom poslovnom skupu, rekli su nadležni. Omikron soj još uvijek nije registrovan u Srbiji. Inovativni lijekovi biće prekretnica u borbi protiv koronavirusa, kaže državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek.

Virus korona u Srpskoj potvrđen je kod 26 osoba, preminulo je 16 od posljedica zaraze. Prema mjestu prebivališta, korona je potvrđena kod devet osoba iz Bijeljine, šest novozaraženih je iz Banjaluke. Prvom dozom vakcine protiv virusa korona u RS do sada je vakcinisano 84 djece uzrasta od 12 do 14 godina, dok je ovu dozu vakcine primilo i 2.132 djece od 15 do 19 godina starosti.

Vakcinacija protiv korona virusa prvom drugom i trećom dozom vakcine u vakcinalnom centru Doma zdravlja Bijeljina nastavljena je i ove sedmice. Procjenjuje se da je na ovom području do sada vakcinisano oko 40 odsto stanovništva.

Nadležni u Hrvatskoj danas zvanično potvrdili da je u ovoj zemlji registrovan soj omikron. Slučajevi omikron soja potvrđeni su kod dva pacijenta.

Omikron je manje opasan od delta soja virusa korona, tvrdi dr Entoni Fauči. Omikron soj još uvek nije registrovan u Srbiji, ali državni sekretar Mirsad Đerlek kazao je da će on sigurno stići. U Srbiji je vakcinisano oko 59 odsto punoljetnog stanovništva. Još je kaže rano govoriti o efikasnosti postojećih vakcina na omikron soj kovida.

U Srbiji najmanji broj novozaraženih od avgusta, ali obeshrabruje veliki broj preminulih svakog dana. Pooštrene su mjere kontrole za ulazak putnika iz Južne Afrike.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

One thought on “Bijeljina: Do sada vakcinisano oko 40 odsto stanovništva /VIDEO/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.