BiH skinuta sa liste visokorizičnih zemalja u pogledu pranja novca

Evropska komisija objavila je novi popis trećih zemalja sa strateškim nedostacima u režimu sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma na kojem se konačno više ne nalazi Bosna i Hercegovina.

Komisija je 7. maja revidirala svoju “sivu listu” u skladu s promjenama na međunarodnom nivou od 2018. godine, a BiH je skinuta sa tog popisa zajedno s Etiopijom, Gvajanom, Laoskom Narodnom Demokratskom Republikom, Šri Lankom i Tunisom.

Sa druge strane, zemlje koje su uvrštene na popis su Bahami, Barbados, Bocvana, Kambodža, Gana, Jamajka, Mauricijus, Mongolija, Mjanmar, Nikaragva, Panama i Zimbabve, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Bosna i Hercegovina je, podsjećamo, u februaru 2019. godine skinuta sa crne liste zemalja koje se ne bore dovoljno protiv pranja novca i finansiranja terorizma, a 2015. i sa sive liste MONEYVAL-a. Ipak, BiH je tek sada definitivno skinuta i sa takozvane “sive liste” visokorizičnih zemalja.

Do sada su se sve novčane transkacije iz inostranstva prema BiH tretirale kao visoko-rizične zbog čega su evropske banke mogle uskratiti svoje usluge prema onima koji šalju novac u BiH ili ih smatrati predmetom istrage državnih finansijskih inspekcija. Sada bi povođenje finansijskih transakcija trebalo biti lakše jer banke koje posluju u Evropskoj uniji neće biti obavezne provoditi posebne procedure kada je riječ o slanju novca prema BiH.

Prema izvješaju Radne grupe za Procjenu rizika za pranje novca i finansiranje terorizma u BiH za period 2018-2022, visoko-rizičnim su se smatrali sektori notara i prodaje nekretnina, dok su bankarski sektor i sektor advokata bili srednje visoko-rizični sektori. U izvještaju je navedeno da su organizovane kriminalne grupe često koristile različite kanale za “pranje” nelegalno stečenog novca. Najčešče su se kupovale nekretnine ili učestvovalo u izgradnji građevinskih objekata.

Iz Evropske komisije ističu da pranje novca vodi ka kriminalizaciji društva i narušava ekonomsku stabilnost države. Biti na crnoj listi EU znači i gubiti potencijalne strane investitore.

Evropski Zakon o pranju novca je donesen 2017. godine u cilju spriječavnja pranje novca i finansiranje terorizma. Početkom 2020. godine donesena je i izmjena ovog zakona prema kojoj se od finansijskih aktera, kao što su to banke i slične finansijske ustanove, zahtijeva strožija kontrola toka novca i njihovih kupaca koji koriste bankovne usluge.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *