BiH – Od posljedica zaraze preminulo više od 50 lica /VIDEO/

Od testirana 924 laboratorijska uzorka, virus korona potvrđen je kod 383 osobe u Srpskoj.Banjaluka, Bijeljina i Trebinje sa najvećim brojem novozaraženih.

prijavljeno je 28 smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđeno prisustvo novog virusa korona. Radi se o 19 muških i devet ženskih osoba starije i srednje životne dobi, od kojih je pet osoba iz Doboja, četri iz Zvornika, tri iz Mrkonjić Grada i Bijeljine, dvije iz Laktaša i po jedna osoba iz Banjaluke, Gacka, Šamca, Ugljevika, Vlasenice, Bratunca, Višegrada, Novog Grada, Kozarske Dubice, Gradiške i Broda.

U Bijeljini su registrovane još 52  osobe  pozitivne na virus korona. Na liječenju u Kovid bolnicama je 102 bolesnika.  Više od polovine hospitalizovanih je sa teškom kliničkom slikom, a među njima je oko 30 životno ugroženih. Na respiratoru je 14 oboljelih.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić priključen je na invazivnu mehaničku ventilaciju i sve prognoze u vezi sa njegovim zdravstvenim stanjem su krajnje neizvjesne, rečeno je Srni u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske uručena je donacija Evropske unije i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija vrijedna više od 40.000 maraka, čime će biti ubrzana analiza uzoraka.

Na bazi od 500 uzoraka, oko 20 odsto prosječno je seropozitivno, dakle imaju antitijela, što je dobra brojka i polako idemo ka kolektivnom imunitetu, rekao je Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci

U protekla 24 časa, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su 832 pozitivna na virus korona i 24 smrtna ishoda. Član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Federacije BiH /FBiH/ Sanjin Musa izjavio je da rezultati o efikasnosti vakcina protiv virusa korona pružaju optimizam i najavio da će prioritetna grupa za vakcinaciju u Federaciji biti zdravstveni radnici, ranjive grupe i osoblje koje se brine za njih.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *