Bez kvoruma za sjednicu o Izbornom zakonu BiH; Čović: SDA – izvor krize u BiH /VIDEO/

Nakon što je otkazana današnja hitna sjednica Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine o kojoj se trebalo govoriti o izmjenama Izbornog zakona, a nakon što SDA delegati nisu došli zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda i lider SDA Bakir Izetbegović rekao je da je prijedlog HDZ-a za izmjene Izbornog zakona neustavan i da derogira presudu u slučaju “Sejdić-Finci”.

Podsjećamo, zahtjev za razmatranje ovog zakonskog prijedloga uputili su poslanici iz Kluba hrvatskog naroda.Predlagači ovim zakonskim prijedlogom predlažu da se pored ostalog član Predsjedništva BiH iz reda Hrvata bira među hrvatskim kandidatima, po elektorskom modelu, koji su osvojili najviše glasova u najmanje tri od pet kantona.

Predložili su i način izbora delegata iz reda bošnjačkog i srpskog naroda, te ostalih u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović izjavio je, nakon današnje neuspjele hitne sjednice zbog nedolaska četiri delegata SDA, da je riječ o neviđenoj blokadi institucija BiH, ocijenivši da je SDA izvor krize u BiH.

Nastavak sistemske diskriminacije i političke majorizacije u BiH odgovara isključivo unitarističkoj bošnjačkoj politici koja nastavlja opstrukcije BiH i njenih institucija, navodi se u saopštenju Hrvatskog narodnog sabora.

Situaciju u BiH komentarisao je danas i Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske. Rekao je da Hrvatski sabor treba da blokira ulazak Finske u NATO dok se ne promijeni izborni zakon u BiH.

Hitna sjednica Doma naroda parlamenta BiH, koja je trebala da bude održana danas, odgođena je za sutra zbog nedostatka kvoruma.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *