Bakalar: Usvojen nacrt inicijative za izmjenu Izbornog zakona /VIDEO/

Centralna izborna komisija je rad na inicijativi za izmjene Izbornog zakona započela još početkom marta, a danas su nakon sjednice donijeli zaključak o usvajanju ove inicijative.

Predsjednik CIK-a kaže da se intervenisalo u gotovo svih 20 poglavlja izbornog zakona, a u izmjenama izbornog zakona uvode se i novi pojmovi.

Međutim, napomenuo je da od parlamentaraca zavisi da li će dozvoliti uvođenje tehnologije na izborima.

Potcrtao je da su predložili zabranu trgovine mjestima u biračkim odborima među strankama, ali i to da nisu tretirali zabranu trgovine skupštinskim, paralamentarnim mandatima nakon izbora. Kao razlog za prethodno istaknuto je naveo to da je evropski standard da mandat pripada pojedincu, a ne stranci

Pozivajući se na Zakon, Bakalar tvrdi da institucija čiji je predsjednik ima nadležnost da učestvuje u izmjenama i dopunama Izbornog zakona. Podsjećamo da vlast koju čine Stranka demokratske akcije (SDA), Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) još nisu uključili CIK u konsultacije o izmjenama i dopunama. Riječ je isključivo o međustranačkim pregovorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.