Amidžić izabran za ministra finansija i trezora u Savjetu ministara

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdio je imenovanje Srđana Amidžića za ministra finansija i trezora u Savjetu ministara, a ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Stašu Košarca za zamjenika predsjedavajuće Savjeta ministara Borjane Krišto.

“Za” su glasala 23 poslanika, dok je “protiv” bilo 18.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić u toku rasprave o imenovanju istakla je da ministar finansija i trezora u Savjetu ministara treba da bude izabran kako bi Savjet ministara funkcionisao u skladu sa Zakonom o Savjetu ministara i Ustavom BiH.

Vulićeva je, na navode da nikada do sada ministar finansija i trezora u Savjetu ministara i direktor Uprave za indirektno oporezivanje nisu bili iz iste političke opcije, podsjetila da su u isto vrijeme bili Miro Džakula, direktor UIO, a Vjekoslav Bevanda ministar finansija i trezora.

“Zakon o Savjetu ministara kaže da ukupni sastav Savjeta ministara će u toku cijelog mandata biti u skladu sa Ustavom BiH, te će u skladu sa tim, u sastavu Savjeta ministara biti jednaka zastupljenost konstitutivnih naroda BiH koju sada nemamo”, rekla je Vulićeva.

Govoreći o evropskom putu BiH, Vulićeva je naglasila da je SNSD danas pokazao da nikada nije bio kočničar puta BiH ka EU.

Vulićeva je najavila da će 5. septembra biti održan novi sastanak predstavnika vladajućih stranaka na nivou BiH.

Predsjedavajući Kluba SDP-a BiH u Predstavničkom domu parlamenta BiH Saša Magazinović u toku rasprave o imenovanju istakao je da je dobar znak, činjenica da opozicija ne kritikuje kandidata za ministra.

Poslanik NIP-a Nihad Omerović rekao je da sa sjednice Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara iz uvodnog referisanja kandidata za ministra finansija može reći da je osoba koja posjeduje stručne, operativne i menadžerske sposobnosti za poziciju ministra finansija i trezora.

“Na Savjetu ministara i oba doma /Parlamentarne skupštine/ je kako će se i rad Ministarstva finansija i trezora i Savjeta ministara dalje usmjeravati, voditi i rukovoditi”, naveo je Omerović.

Ovu tačku dnevnog reda obilježila je i rasprava između poslanika stranaka “trojke” i opozicije iz Federacije BiH /FBiH/.

Srđan Amidžić položio je zakletvu na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, čime je i formalno preuzeo funkciju ministra finansija i trezora u Savjetu ministara.

Ovim je okončana hitna sjednica Predstavničkog doma.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *