Agencija za lijekove Srbije odobrila je “Molnupiravir” /VIDEO/

Kod 146 ljudi u Republici Srpskoj potvrđen je virus korona, a sedam je preminulo, saopštio je Institut za javno zdravstvo. BiH je  još uvijek na začelju po broju vakcinisanih u Evropi, kažu stručnjaci. Novi antivirusni lijek protiv kovida 19 biće  uskoro dostupan građanima Srbije.

Umrlo je šest muškaraca i žena, srednje i starije životne dobi iz Banjaluke, Bijeljine, Doboja, Kozarske Dubice, Laktaša, Novog Grada i Petrova.Na virus je testirano 664 ljudi, a zaraženo je 32 iz Banjaluke, 15 iz Trebinja, 10 iz Bijeljine. Iako se vakcinacija građana vrši svakodnevno BiH je  još uvijek na začelju po broju vakcinisanih u Evropi.

Prema dostupnim podacima, u Bosni i Hercegovini s obje doze je vakcinisano više od 721.000 osoba, dok je prvu dozu primilo 1,5 milion stanovnika. Procentualno, vakcinisano je više od 22  odsto populacije.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine je od 1. januara do 8. decembra 2021. godine zaprimila ukupno 781 prijavu na reakcije nakon vakcinacije protiv koronavirusa, a najveći broj njih je klasifikovan kao nije ozbiljno. Građani su se najčešće žalili na  bol u ekstremitetima , malaksalost , glavobolju te  bol na mjestu primjene vakcine.

SZO upozorava na brzo širenje omikron soja koronavirusa. Omikron varijanta brzo se širi i do sada je registrovana u oko 70 zemalja. Postoji ozbiljna prijetnja da se u prvim mjesecima 2022. opet susretnemo sa eskalirajućom situacijom, smatraju stručnjaci.

U Srbiji je situacija  stabilna , sve više zdravstvenih ustanova izlazi iz crvene zone. Novi antivirusni lijek protiv kovida 19 biće  uskoro dostupan građanima Srbije. U kliničkim studijama, je dokazana značajna efikasnost lijeka, a za 30 odsto  smanjuje broj hospitalizacija i smrtnih ishoda.

Očekuje se da će vakcine protiv kovida, bez obzira na dominantan soj virusa zaštiti od teških bolesti, hospitalizacija i smrti usljed infekcije varijantom omikron ili bilo kojom drugom. Buster doza preporučuje se  vakcinisanim  sa dvije doze prije četiri, odnosno, pet mjeseci, u zavisnosti od vrste vakcine.

U Hrvatskoj je registrovano 3.487 novih slučajeva,a  preminula je 51 osoba.Na  Zagrebačkom velesajmu na punktu za  vakcinaciju danas velike gužve. Zbog predstojećih praznika većina je došla po booster dozu, ali velik je interes i za prvu.

U Crnoj Gori , treću dozu vakcine protiv virusa korona primilo je preko 66.000 građana. U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1286 novozaraženih, umrlo je 19 osoba, a epidemiološka situacija i dalje je teška, iako je broj novih zaraza u padu.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.