Znate li čemu služe ove crne tačkice na staklu vašeg auta?

Na rubovima stakla u automobilima i autobusima često možemo vidjeti crnu liniju i iznad nje crne tačkice. Negdje od 1950-ih na ovamo proizvođači automobila počeli su da koriste ljepilo kako bi prozor bio stabilan i to je bilo bolje rješenje od metalne podloge. Ljepilo je bilo sigurnije, ali ipak nije bilo estetski zadovoljavajuće.

Crna boja je zapravo keramička boja, a služi da sakrije ljepilo. Osim toga, boja je zapečena što znači da je neuništiva. Ono služi da drži prozor na mjestu i pritom skriva ljepilo.

Što se tiče tačkica, one su tu da izvrše estetski ugodan prelaz iz debelih crnih linija u prozirnost stakla. Tačke nisu nasumično postavljene. One postaju sve rijeđe što su udaljenije od crne linije.Takav uzorak je estetski prihvatljiviji jer nema naglih prelaza.

Međutim, čak ni tačkice nisu samo za ukrašavanje. Njihova druga svrha je, osim vizualnog učinka, kontrola temperature. Kako bi se staklo prilikom izrade moglo saviti, zagrijava se. Staklo obojeno u crno zagrijava se brže od ostatka. Tačkice su tu da raspodijele toplinu malo ravnomjernije, što sprečava pucanje, piše “Reader's Digest”.

(Telegraf.rs)

Pratite nas na Facebook-u, Youtube-u i Instagramu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.