Završena rasprava o žalbama, presuda vijeća za šest mjeseci do godinu

Rasprava o žalbama na prvostepenu presudu nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, kojom je osuđen na doživotni zatvor, okončana je večeras u Mehanizmu za krivične sudove u Hagu završnom riječju generala, a presuda žalbenog vijeća može se očekivati u narednih šest mjeseci do godinu dana.

General Mladić je rekao da je svjedok svih događaja u toku rata, da je bio meta NATO pakta i da je to i dalje, te da ima negatvno mišljenje o ovom tribunalu.

“Ja sebe ne branim, ja sam čovjek koji je cijeli život profesionalni vojnik. Čestito sam radio i u ratu i u miru, u skladu sa zakonima moje države koju je razorio NATO pakt. Da li je krivica Ratka Mladića što nije dozvolio ustaškoj nemani da baca srpsku nejač u jame?”, upitao je Mladić.

On je upitao da li je u pravu prethodno vijeće koje ga je osudilo na doživotnu robiju, dodajući da oni nisu u pravu, da su branili neistinu, Holandiju i holandski bataljon i da su oni u sukobu interesa.

“Ja sam bio u Srebrenici za razliku od svih vas, kroz koju me kamera pratila. Na mene je pucao neki valjda zaostali vojnik Armije 28. lake divizije, promašio me, iz blizine je pucao. Ja sam tada imao kod sebe hekler, rekao sam prestani pucati, on me je promašio, nisam ni pokušao da mu uzvratim, nisam dao ni obezbjeđenju da puca na njega jer je na njemu bio prsluk UN”, rekao je Mladić, dodajući da je od 9. do 13. jula bio u Vlasenici.

Mladić je rekao da je Srebrenica ključ ovog suđenja. Naveo je da je to nekada bio grad Nemanjića, rudarsko naselje iz kojeg su vadili zlato i olovo.

On je naveo da, koliko zna, u Srebrenici, u vrijeme SFRJ nije bilo paravojske ni vojske, te dodao da kao oficir nikada nije ušao u Srebrenicu, Žepu i Goražde, osim u toku ovog rata.

“Pitam ja vas, pa i sebe, 1993. godine, krajem maja, ustanovljene su zaštićene zone u Sarajevu, Bihaću, Srebrenici, Žepi i Goraždu. Ja sam potpisao u to vrijeme sa komandatnom Armije BiH Seferom Haliloviće da se poštuje svaka zaštićena zona. To je značilo da je trebalo da se one demilitarizuju”, rekao je Mladić.

Obraćajući se Vijeću, Mladić je rekao da on nije bio svetac, da je samo običan čovjek i da ga je sudbina dovela da brani svoju državu – SFRJ.

“Nije počeo rat Ratko Mladić. Nije on napravio plan napada na Jugoslaviju”, izjavio je general tokom desetominutnog obraćanja Sudskom vijeću.

Dragan Ivetić, branilac generala Mladića, izjavio je da je Tužilaštvo precizno “odrecitovalo” konstatacije žalbenog vijeća, za koje odbrana tvrdi da su rezultati greške.

Ivetić je tokom replike Tužilaštvu na žalbu presude rekao da je ono selektivno citiralo i pogrešno prikazalo neke ključne činjenice.

“Mi ne poričemo da su određeni odmetnički elementi paralelnog lanca komandovanja činili zločine, ali to nema nikakve veze sa Mladićem”, rekao je Ivetić.

On je naglasio da izjava Tužilaštva da je Mladić komandovao i rukovodio koordinisanim radnjama Vojske Republike Srpske za vrijeme operacije “Krivaja 95” nije tačna, podsjećajući da je na čelu te operacije bio general Radislav Krstić.

Ivetić je ukazao da se tužilac danas ponovo oslanja na pogrešne stavke iz presude i ponavlja konstataciju da je Mladić bio zadužen za operaciju transporta autobusima muslimanskih civila iz Potočara, navodeći da je za tu operaciju bio zadužen Momir Nikolić.

Citirajući izjave više svjedoka u ovom predmetu, Ivetić je naveo njihova svjedočenja koja govore da je Mladić omogućio UN da pošalje kamione i autobuse za evakuaciju civila u Srebrenici, te da pređu teritoriju pod kontrolom srpskih snaga.

Posebno je istakao svjedočenje doktora Sime Bilbije kojeg je Mladić lično zamolio da pomogne prilikom evakuacije, da je uvijek naglašavao da moraju strogo da se ponašaju sa pravilima njihove profesije i da se pobrinu za civile i ranjenike druge vjere.

“Tužilaštvo pokušava da pobjegne od stvarnih argumenata da se pogrešna analiza smatra argumentom o neophodnoj vojnoj radnji. To nije bio naš argument, a UN su utvrdile da su u Potočarima velike vrućine uzrokovale potencijalnu humanitarnu katastrofu. Izjave svjedoka su potvrdile da mnogi dugo nisu ništa jeli i pili i da su željeli da odu iz humanitarnih razloga. Nije bilo hrane, vode, pa ni skloništa od vrućine”, izjavio je Ivetić.

Istražilac Tužilaštva je, prema riječima Ivetića, potvrdio da u magacinu Kravica nije bilo ubistava sve do incidenta kada je jedan muslimanski zatvorenik pokušao da zgrabi pušku od stražara.

On je rekao da je vozač komandira MUP-a Borovčanina potvrdio da su se u Kravici nalazili samo pripadnici MUP-a, a da je vještak Batler rekao da ne zna da je u Kravici bilo pripadnika Vojske Republike Srpske za vrijeme ubistava.

Ivetić je naglasio da su i svjedoci Tužilaštva rekli da nije bilo naređenja i planova da se bilo ko ubije u magacinu u Kravici. Preživjeli zarobljenik je svjedočio da im je obezbjeđivana voda, da su dobivali cigarete i da su stražari bili ljubazni prema zatvorenicima.

“Svjedok je rekao da su se stvari promijenile kada se iza magacina čula pucnjava, što je naljutilo stražare. Tada su ušla dva stražara koja su htjela pucati u zatvorenike, u čemu ih je treći spriječio. Onda se čula pucnjava iz šume od koje je ranjen jedan stražar. Nakon toga su uplašeni stražari utrčali u magacin i u haosu počeli pucati po zatvorenicima“, naveo je Ivetić, dodajući da je jedan zatvorenik oteo pušku i jednog stražara ubio, a jednog ranio.

“Kravica je strašan događaj. Tada je počelo ubijanje. Međutim, taj se događaj nije dogodio po naređenju Mladića. On je tada već bio otišao. Taj zločin počinio je MUP, a civilne vlasti su bile zadužene za disciplinovanje učesnika”, kaže Ivetić.

On je naglasio da je Mladić osuđen samo zbog implikacija, od čega pravda ne treba bježati. Naveo je da odbrana ne bježi od činjenice da je bilo zločina koje su počinili nekontrolisani pojedinci i da su ti zločini skrivani, što sa Mladićem nema nikakve veze.

“Gospodin Mladić nije negativac. On je cijelo vrijeme pokušavao pomoći UN-u da obave svoj posao, koji oni nisu mogli obaviti u Srebrenici bez njega”, naglasio je Ivetić.

U nastavku replike, odbrana je zatražila da Vijeće poništi izrečenu doživotnu kaznu Mladiću i da donese oslobađajuću presudu po svim tačkama.

Na početku današnjeg javnog saslušanja na žalbu odbrane na prvostepenu presude Mladiću, Tužilaštvo je zaključilo da ovu žalbu treba u potpunosti odbiti, a kaznu doživotnog zatvora potvrditi.

Tužilaštvo smatra da je Mladić odgovoran za lišavanje života hiljada ljudi i prisilno iseljenje više desetina hiljada muslimana i Hrvata iz njihovih kuća, te za njihovo zlostavljanje.

Mladića terete za kampanju granatiranja i snajperskog djelovanja protiv civilnog stanovništva u Sarajevu, te za zločin nad muslimanima Srebrenice, ubistva muškaraca i dječaka, kao i prisilno uklanjanje žena, djece i staraca.

Tužilaštvo smatra da je Mladić odgovoran za uzimanje osoblja UN za taoce.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *