Završena jesenja sadnja luka u Semberiji /VIDEO/

Za sve ljubitelje uzgajanja povrća jesen je vrijeme berbe, pripremanja zimnice, ali i vrijeme sadnje. Jedna od biljnih vrsta koje se sade u ovom periodu jeste luk. Njegova sadnja nije komplikovana, ali kao i svaka biljna vrsta ima svoje zahtjeve koje je potrebno ispuniti.

Tolerantan je na niske temperature, u opnosu na većinu povrtarskih kultura, pa se uz pravilnu tehnologiju proizvodnje iz jesenje sadnje mogu postići zavidni rezultati. Uzgajivači luka u Semberiji ovih su dana poslove na otvorenom priveli kraju s obzirom da je optimalno vrijeme jesenje sadnje luka druga polovina oktobra mjeseca. Proizvođačima u Janji posao je olakšan, brža je i dinamika jer se sadnja obavlja sadilicom.

Kako bi se obavila kvalitetna jesenja sadnja luka, i da bi se biljke dobro ukorijenile i pripremile za prezimljavanje, trebalo je poraditi dosta na pripremi plodne oranice. Međutim, nakon oktobarskih padavina veći je i nivo vlage u zemljištu, što je otežalo  sadnju.

Na imanju ovog domaćina poljoprivrednih radova prihvatili su se svi u porodici. Luk sade na dva dunuma zemlje, proizvode prasu i papriku. Jesenji radovi su inače na cijeni, svemu je kumovalo poskupljenje goriva i sjetvenih repromaterijala, naročito đubriva.

U zavisnosti od cijena i stanja na tržištu luk sa ove njive će dijelom biti obran na proljeće u peru, a dijelom u glavici nešto kasnije. Nermin je ove godine zasadio sortu Stuttgarter,koju karakteriše relativno krupna bijela glavica, umjerene ljutine, dobro sjeme je kaže on prvi korak ka dobrom rezultatu u proizvodnji.

Ove godine ni cijena luka nije mogla nadomjestiti pad prinosa usljed suše.

Osim što se sadnja luka obavlja na jesen, na proljeće i tokom avgusta mjeseca u Semberiji se luk sije iz sjemena. Kako god, tehnologiju i sadnje i sjetve treba dobro poznavati.

Po obavljanju sadnje luka na otvorenom prostoru treba, savjetuje struka, uraditi hemijski tretman protiv korova.

Aktuelni vremenski uslovi pogoduju sadnji i daljim procesima rasta i razvoja luka.

U poljoprivrednim apotekama potražnja za sjemenskim lukom nije opadala jer su cijene ostale na prošlogodišnjem nivou, a s obzirom da je jesenja sadnja privedena kraju na tržištu je sve manje sjemenskog luka u ponudi.

Pored luka povrtari u Semberiji obavljaju i sjetvu špinata, koji baš kao i luk veoma dobro podnosi zimske uslove.

Svaki način da bi se zemljište obogatilo hranljivim materijama dobro je došao u vrijeme kada su kako kažu proizvođači cijene mineralnih đubriva, podivljale.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.