Zatvaraju se Bira i Miral, migranti neće moći ulaziti u USK /VIDEO/

Nakon zasjedanja Operativne grupe za nadzor migrantske krize na području Unsko-sanskog kantona (USK), poručeno je da se i dalje ide u pravcu zatvaranja prihvatnih centara “Bira” i “Miral”. Na području ovog kantona i dalje ostaju na snazi iste mjere – nema prijema novih migranata, a na ulazima u USK i dalje su policijski punktovi.

Od policije je zatraženo da pojača svoje kapacitete na ulazima u USK gdje se nalaze policijski punktovi i time kontroliše kretanje migranata. Prioritet je premiještanje maloljetnih osoba, a potom i ostalih migranata.

Od Opštinskog vijeća Velike Kladuše zatraženo je da dostavi prijedlog lokacije van grada kako bi se izmjestili migranti i zatvorio “Miral”.

Na području USK ostaje na snazi i mjera zabrane prodaje autobuskih karata migrantskoj populaciji, zabranjeno je prevoziti ih na području tog kantona, ali je prodaja dozvoljena za druge kantone i druga mjesta van USK. Rečeno je i da će se raditi na proširenju kapaciteta u kampu “Lipa” koji ostaje prioritet za prebacivanje migranata iz “Bire” i “Mirala”. Policija će nastaviti svakodnevno patrolirati i prebacivati migrante iz centra grada u kamp “Lipa”.

Poslanik SDS-a u Predstvaničkom domu parlamenta BiH Dragan Mektić tvrdi da je migrantska kriza u BiH eskalirala jer je trenutno u zemlji od 10.000 do 12.000 migranata, za šta su odgovorni Predsjedništvo BiH i Savjet ministara.

Mektić smatra da migratnima mora biti omogućen odlazak u zemlje EU kako bi njihov broj u BiH bio kontrolisan.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *