Zašto se domaćim firmama ne isplati da radnike pošalju u inostranstvo

Pero Jović iz Ugljevika jedan je od privrednika iz Srpske i BiH koji su se susreli sa probemima prilikom izvođenja poslova u inostranstvu.

Prema njegovim riječima, radnici koje domaće firme šalju na ugovorene poslove u inostranstvo, pri povratku u BiH, moraju da idu u samoizolaciju od 14 dana, bez obzira na negativne testove na virus korona, što za firme znači dodatne gubitke.

Jović kaže da je ove probleme predočio Štabu za vanredne situacije RS više puta, Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstvu privrede i preduzetništva RS, Uniji udruženja poslodavaca RS i Privrednoj komori RS.

– Od svih navedenih samo je odgovorio u prvom zahtjevu Štab za vanredne situacije RS preko Republičke uprave za inspekcijske poslove i odgovor je bio da se mjere moraju poštovati bez izuzetaka – rekao je Jović za Srpskainfo.

Međutim, Jović tvrdi da izuzeće postoji kod prekograničnih radnika, poljoprivrednika, vozača i suvozača u međunarodnom transportu kojima nisu potrebni testovi, niti idu u samoizolaciju kada prelaze granicu BiH.

– Apelujem na nadležne da se domaćim radnicima koji su bili na poslovima u inostranstvu, po povratku u BiH omoguće da dalje nastave sa poslovnim aktivnostima na ugovorenom poslovima, uz testiranje koje ćemo uredno platiti i naravno kada su testovi negativni – kaže Jović.

Pozdravio je prijedlog predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija koji smatra da radnicima iz inostranih komapnija koji dolaze na teritoriju BiH treba da bude omogućeno nesmetano kretanje od adrese na kojima borave do gradilišta na kojima rade, uz poštovanje zdravstvenih mjera.

– Očekujem od Savjeta ministara da se u tu odluku uvrste i domaće firme – dodaje Jović.

Jović koji je diplomirani inženjeg mašinstva kaže da ima ugovoren posao sa firmom iz Beča za proizvodnju i montažu svojih proizvoda koje je ranio izvezao i platio porez državi, ali da ne može da pošalje radnike na posao montaže jer pri povratku u BiH moraju u samoizolaciju. Njegova firma bavi se termoizolaterskim, krovopokrivačkim i limarskim radovima, montažom specijalnih skela, zapošljava 13 radnika i pozitivno posluje već 12 godina.

– Za vrijeme trajanja epidemije ispaćivane su plate i doprinosi, firma je pretrpila gubitke jer ne možemo da idemo u inostranstvo, a obim poslovanja smanjen je za 82 odsto u odnosu na period prije epidemije – naveo je Jović.

Komentari: