“Zaradili u žetvi, izgubiće u sjetvi”: Ratare brine poskupljenje sjetvenih repromaterijala /VIDEO/

Dobri prinosi, izuzetan kvalitet hljebnog žita i znatno bolja cijena u odnosu na ranije godine, parametri su po kojima će ostati upamćena ovogodišnja kampanja žetve pšenice u Semberiji.

Uz bolju otkupnu cijenu moglo se i do bolje ekonomske računice. Ipak s razlogom se postavlja pitanje, hoće li ratari moći zaraditi od ovogodišnjeg rada, ako su u poslu koji se gotovo vrti u krug izvijesna nova poskupljenja.

Na poljima pod pšenicom u Srpskoj stanje se iz godine u godinu popravlja, rasli su prosječni prinosi sa četiri tone po hektaru do šest i više tona u zavisnosti od područja i agrotehnike koja je primjenjena, pokazuju sve procjene resornog ministarstva.

I ako su polovinom jula okončali žetvu hljebnog zrna, vremana za predah nije mnogo ostalo, kažu proizvođači. Razmišljaju o zasnivanju novog proizvodnog ciklusa, stanje cijena repromaterijala trenutno na tržištu mnogo ne obećava, pa ratari strahuju da će biti prinuđeni da na jesen odstupe od kompletne agrotehnike, što će se izvijesno je kažu odraziti na prinose i kvalitet zrna dogodine.

Prema svim najavama cijene đubriva biće ove jeseni teško ispratiti.

Nije izostala ni podršla resornog ministarstva kroz podsticaje po hektaru. U jeku žetve ministarstvo je proizvođačima pšenice isplatilo oko 3,9 miliona KM na ime 300 KM po hektaru.

Ovaj novac dao je dodatnu sigurnost proizvođačima. Došao je kažu u pravi čas.

Savrmena mehanizacija i radne mašine najbolja su investicija u poljoprivrednoj proizvodnji.

Brine ratare u Semberiji i stanje kukuruza, ekstremno visoke dnevne temperature na parcelama gdje uslova za navodnjavanje nije bilo presudiće kažu ovogodišnjim prinosima. S druge strane cijena kukuruz je na tržištu i dalje visoka.

Troškovi rastu i na stočarskim farmama, pa se i u tom sektoru posluje na granicama rentabilnosti.

Mnogi bježe od proizvodnje soje koja zahtijeva više ulaganja u zaštitu pa samim tim i ratare vodi u veće izdatke. S druge strane uljarice na tržištu drže dobru cijenu, ipak domaći proizvođači tvrde da su još daleko od konkurentnosti sa proizvođačima u zemljama Evropske unije.

Sudeći prema stanju na tržištu repromaterijala, zadovoljstvo ratara ovogodišnjim odličnim rezultatima neće dugo potrajati.

Izvjesno je da će jesenji radovi poljoprivrednike ove godine koštati više. Ljetni period će mnogi koristiti za kovanje plana obima i kvaliteta jesenje sjetve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *