Suša prži kukuruz na njivama, u boljem stanju usjevi kasnijih FAO grupa /VIDEO/

Kukuruz na semberskim poljima trpi posljedice suše i ekstremno visokih dnevnih temepratura, koje i ovih dana prže zemlju. Stručnjaci konstantno obilaze teren i konstatuju da su na većini parcela gotovo svi hibridi nižeg porasta čemu je direktno kumovao nedostatk padavina u najbitnijim fazama kada je kukuruz vapio za vodom. Za sada je stanje kukuruza bolje u atarima uz Drinu.

Kiša koja je padala prije petnaestak dana nekim hibridima je prijala, dok je za neke usjeve kukuruza kiša došla prekasno.

Ono što je sigurno, svjedoče to biljke na njivama, prinosi kukuruza će podbaciti ove godine, za razliku od lane kada je realizovana rekordna žetva. Očekuje se ipak da će hibridi iz kasnijih grupa zrenja bolje podnijeti sušu. Bolju žetvu imaće i oni ratari koji su imali uslove za navodnjavanje ove glavne ratarice na ovom području.

Na temperaturama koje prelaze 35 stepeni Celzijusovih, kukuruz praktično obustavlja rast i razvoj, što se negativno odražava na biljku i kasnije same rezultate. S obzirom da je kukuruz nižeg porasta, bez vegetativne mase biće ove godine manji i prinosi silažnog kukuruza.

Uz nedostatak vegetativne mase i kvalitet silaže će biti lošiji. Glavni uzrok trenutno veoma loše slike kukuruza na njivama leži u činjenici što je suša nastupila veoma rano.

U zavisnosti od proizvođača pa i potreba neki su ovog proljeća zaorali rane, a drugi ipak hibride iz kasnije grupe zrenja.

Nije dobro ni soji na njivama. Pretrpejela je usljed suše određenu štetu. Manji je broj mahuna po biljci, uočeno je i opadanje cvjetova a dodatni problem predstavlja i grinja.

Kada je riječ o kukuruzu, na područjima gdje se kukuruz gaji u monokulturi uočena je i pojava kukuruznog plamenca i kukuruzne zlatice, pojava crvenila kukuruza još nije registrovana. Preporuka je proizvođačima da poštuju osnovnu agrotehničku mjeru, odnosno plodored kako bi se izborili sa štetočinama u ovom usjevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *