Lubenica rodila, a prodaja slaba, kupcima “slađa” ona iz uvoza /VIDEO/

Stanje na bijeljinskom kvantašu nije sjajno. Prepune prikolice domaće lubenice prekrivene su kako bi se sačuvao kvalitet ovogodišnjeg roda od ekstremnih vrelina.

Na udaru sunca i semberski proizvođači i to ih ne brine, na vremenske uslove su na njivama navikli, ali ne i na to da je potražnja u jeku berbe lubenica drastično opala, pala je i cijena, teško je prodati i po deset pfeninga, pa nema mnogo razloga za zadovoljstvo. S druge strane nešto su bolje prošli oni koji uzgajaju ranu lubenicu.

Računica je u ovom momentu poražavajuća, a u lubenicu je dok je stasavala na njivama do berbe trebalo uložiti ove godine mnogo više novca.

Mirko lubenicu uzgaja na 10 dunuma zemlje, da je lako proizvesti i nije kaže on. Po dunumu je u zaštitu i navodnjavanje te folije trebalo uložiti oko 800 KM. Na stranu sve, ostaje žal što besprijekorno dobar kvalitet lubenice ne može osigurati bolju prođu na tržištu.

Na bogatoj semberskoj oranici lubenicu proizvodi i Perica Lazarević. Posao je na njivama ove godine dobro napredovao, što na kraju ne prati potražnja. Kupuje se kaže on, ali ni blizu onoliko koliko bi trebalo.

U proiozvodnju se ulaže mnogo, rod je dobar pa će lubenice sa semberskih njiva biti do kraja avgusta. Višesatna pa i višednevna čekanja su na pijačni pazar, a drugi poslovi u atarima čekaju. Nekada se posreći, pa se kupac pojavi čim pređeš kapije pijace kaže Perica.

Mihajlo Stojanović dušu pijace dobro je kaže upoznao još decenijama unazad. Obišao je mnoge i bio je svuda, pa priznaje da otvoreno tržište domaćim proizvođačima danas nije naklonjeno. Lako se gubi tržišna utakmica, kako uvozom, tako i padom potražnje koja je ovog ljeta bar kada su sočne lubenice i dinje u pitanju naročito prisutna.

Sve što je dovezeno na pijacu je za prodaju, kaže nam Mile. Cijene su kaže nam loše, mnogo se proizvede, a slabo se prodaje i to je ne samo njegov nego i problem svih koji na ekstremno visokim dnevnim temperaturama, te tropskim noćima borave na ovom mjestu ponude i potražnje.

Semberske lubenice ove godine visokog kvaliteta, sunce joj je prijalo,i uprkos tome što je sočna, slatka i mirisna, kupcima, kažu proizvođači, ipak draža ona uvozna.

Dok traje proizvodna sezona kaže Mile odmora za seljaka nema, kako bi zahtjevan i skup posao izveli do kraja poljoprivrednici neumorno rade. Nekada se i na njegovom imanju priča više proizvodilo, tradicionalni posao se danas održava ne u onako velikom obimu kao ranije ali od lubenice se još ne odustaje.

Ne ohrabrije ni cijena dinje ove godine, ako pričaju proizvođači ne pamte da je bila kad jeftinija.

Ovako se svjedoče bostaničari teško opstaje, proizvodnja sve skuplja, a naplata teško da može pokriti troškove posla kojeg sve češće nazivaju kockarskim, ali je uprkos iskušenjima od tradicije teško odustati.

Stanje sa otvorenog tržišta domaćih proizvoda iz godine u godinu opominje da je održivosti proizvodnje prijeko potrebna sezonska zaštita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *