Zakon o suđenju u razumnom roku za bolji rad pravosuđa /VIDEO/

Tokom skupštinske rasprave o prijedlogu zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, koji je razmotren u Parlamentu Srpske ređale su se replike i povrede poslovnika, s obzirom da su pojedini poslanici u svojoj diskusiji otišli korak dalje od dnevnog reda, zbog čega je Drašku Stanicukoviću poslaniku PDP-a izrečena i opomena od strane potpredsjednika Parlamenta Srpske Denisa Šulića.

Tumačili su poslanici i novi Poslovnik o radu Skupštine, te pravima koja su istim propisana. Oni koji su iskoristili poslaničko pravo na netačan navod, izgubili su pravo na korištenje replike, pojasnio je Šulić.

Moglo se čuti i da prilikom izjašnjavanja i glasanja poslanika o povredi Poslovnika nije bilo kvoruma u sali.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović je u završnoj riječi na sjednici Narodne skupštine Srpske o ovom prijedlogu zakona ponovio da se ovim aktom prvi put u Srpskoj i BiH ova oblast zakonski uređuje.

“Ovaj zakon nam je potreban. Ne idealizujem ga, ali važan je i bitan za bolji rad pravosudnih institucija u Srpskoj u smislu zaštite prava građana, rekao je Kasipović.

Poslanik SNSD-a Dušica Šolaja je rekla tokom skupštinske rasprave da je problem dugo trajanje sudskih postupaka, te da će donošenje Zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku pomoći na tom planu.

Ona je rekla da ovaj akt ne može da predvidi finansijsku odgovornost nesavjesnih sudija, jer ni ministar pravde ni parlament Srpske ne mogu da utiču na rad sudova i na tužioce, jer se oni biraju u VSTS-u BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *