“Zakon o sprečavanju širenja lažnih vijesti biće rezultat stručnog pristupa” /VIDEO/

Zakon o sprečavanju širenja lažnih vijesti biće rezultat stručnog pristupa toj oblasti i biće urađen po uzoru na rješenja u velikom broju zemalja članica EU, izjavila je predsjednica RS Željka Cvijanović.

Cvijanović je naglasila da će se pratiti pozitivna evropska praksa, te da se mora napraviti balans između toga da se ne ugrozi sloboda govora, ali i da ne bude sve uključeno u tu slobodu.

Banjalučki prvnik Milan Petković kaže da je u RS neophodno sačiniti novi zakon o kleveti sa ciljem kvalitetnijeg definisanja ove oblasti, Petković je istakao da je neophodno utvrditi i zakon o elektronskim medijima, jer je mnogo portala za koje se ne zna ko je osnivač, urednik ili autor teksta.- Trebalo bi definisati šta znači elektronski medij. Nažalost, problem jesu i komentari nakon objavljenog teksta koji su često neprimjereni – dodao je Petković.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik zatražio je da budu pripremljeni zakoni o sprečavanju širenja lažnih vijesti, o sprečavanju jezika mržnje, o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona s uvođenjem klevete i uvrede, te proširenju krivičnih djela protiv ustavnog poretka.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *