Zajednička akcija udruženja dijabetičara iz Brčkog i Bijeljine u prevenciji dijabetesa; Uz edukaciju, organizovani i preventivni pregledi za građane

Da je dijabetes melitus masovna hronična nezarazna bolest, koja poprima pandemijske razmjere, te da je dijabetes neophodno na vrijeme prepoznati, prevenirati i liječiti, konstantno naglašavaju oni koji zastupaju interese osoba oboljelih od šećerne bolesti i kroz brojne aktivnosti ukazujući na njihova prava, nastojeći da im učine život lakšim, kvalitetnijim i boljim.

Svoju zajedničku uspješnu misiju, zasnovanu na dugogodišnjoj saradnji, nastavili su i u avgustu ove godine Udruženje dijabetičara “Diabeta” iz Bijeljine i Udruženje dijabetičara Brčko distrikta. Naime, u prostorijama udruženja u Brčkom organizovana je velika akcija preventivnih pregleda, uz edukaciju o senzibilitetu dijabetološkog stopala, koju je prisutnima održala edukovana sestra porodične medicine Sandra Milošević, koja je i predsjednica bijeljinskog udruženja “Diabeta”.

U Udruženju “Diabeta” kažu, da nastoje nizom aktivnosti ukazati na značaj prevencije i samokontrole šećerne bolesti.  Akcenat stavljaju na edukaciju, te besplatne preventivne preglede, koje obavljaju redovno tokom cijele godine i u svojim prostorijama u Bijeljini, u kućnim posjetama te na punktovima u gradu, a u sklopu projekta „Pomozimo starim osobama, omladini, stanovništvu Grada Bijeljina – RECIMO STOP DIJABETESU“ čiju realizaciju podržava Gradska uprava Bijeljina . S ciljem da pomognu onima kojima je pomoć potrebna, oslonjeni su na humanitarni rad, pa svoje aktivnosti uz ovakve akcije za građane sprovode i u drugim lokalnim zajednicama u okruženju.

Prema riječima predsjednice udruženja Sandre Milošević, odziv akciji u Brčkom bio je više nego dobar, sve zahvaljujući uspješnoj organizaciji rukovodstva Udruženja dijabetičara Brčko distrikta, koju su zaslužili svojim višegodišnjim nesebičnim radom i angažmanom na promociji zdravih navika i stilova života i prevenciji dijabetesa, organizujući niz radionica i skupova za osobe koje boluju od dijabetesa.

-Koliko su edukacije i preventivni pregledi važni u borbi sa dijabetesom pokazao je odziv ljudi ovoj akciji. Uz edukativno predavanje o dijebetološkom stopalu, obavila sam i i kompletan pregled stopala kod 64 pacijenta. Sve su propratila i savjetovanja farmaceuta i preventivni pregledi nivoa šećera u krvi, vitamina i minerala i krvnog pritiska. Tom prilikom podijelili smo prisutnima i aparate za mjerenje šećera u krvi, napominje Miloševićeva i izražava veliku zahvalnost Đorđu Vukoviću, predsjedniku Udruženja dijabetičara Brčko na divnoj organizaciji ovog događaja, koji je kako je rekla, od velike važnosti za sve oboljele od dijabetesa, i povjerenju koje joj je ukazao.

Sandra Milošević i Đorđe Vuković, predsjednik Udruženja dijabetičara Brčko distrikta

Mi smo uvijek tu da se odazovemo i da podržimo sve aktivnosti Udruženja dijabetičara Brčko distrikta, kaže predsjednica “Diabete”.

Miloševićeva naglašava, da udruženja dijabetičara u Brčkom i Bijeljini kroz svoj rad, ukazuju na značaj edukacije i prevencije, koje su prijeko potrebne kako bi se ova bolest držala pod kontrolom i da bi se na taj način očuvalo zdravlje stanovništva u zajednici, naročito uzimajući u obzir poražavajuću statistiku koja pokazuje da dijabetes sve češće pogađa i mlađe, radno aktivno stanovništvo.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *