Sutra parastos stradalima u borbi za Potpeć, Smoluću i Tinju /VIDEO/

Sutra će na Gradskom groblju “Pučile” u Bijeljini služenjem parastosa i polaganjem vijenaca biti obilježena 31 godina od operacije “Smoluća” u kojoj je 1992. godine iz neprijateljskog obruča oslobođeno stanovništvo Smoluće, Tinje i Potpeći, najavljeno je danas  na konferenciji za medije članova Gradske boračke organizacije Bijeljina.

Herojskim poduhvatom pripadnika Vojske Republike Srpske, uz sadejstvo jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova i boraca iz ovih naselja, 30. avgusta 1992. godine probijen je neprijateljski obruč i stanovništvo Smoluće, Tinje i Potpeći je oslobođeno. Srpski stanovnici ovih sela bili su četiri mjeseca bez hrane, vode i struje. Da se nije dogodio ovaj proboj, nastupila bi najveća humanitarna katastrofa u prethodnom ratu, kaže major Vlado Todorović, ratni komandant odreda u Smolući. Slike užasa kome su svjedočili su kaže kako godine odmiču sve svježije i teže.

Podsjeća Todorović da je trodnevna akcija oslobađanja više od 7.000 srpskih stanovnika počela 26. avgusta 1992. godine, a okončana je uspješno 30. avgusta.

Ljudi su živjeli na svojim vijekovnim ognjištima i željeli su tu i da ostanu, međutim sticajem okolnosti našli su se u okruženju u kome su više od tri mjeseca bili pod stalnim napadima muslimansko-hrvatskih snaga, kaže Miodrag Stevanović, predsjednik Gradske boračke organizacije Bijeljina. Nakon akcije “Smoluća” mnogi stanovnici ova tri sela svoj novi dom našli su dodaje Stevanović na području Semberije.

U čast 68 srpskih boraca i civila Smoluće, Potpeći i Tinje podignut je podsjeća Stevanović i spomenik na Gradskom groblju “Pučile” u Bijeljini, gdje će sutra 30. avgusta u 12 časova biti služen parastos, položeni vijenci i cvijeće.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *