Zahvalnost Ivancovu na razumijevanju i saradnji

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i premijer Srpske Radovan Višković danas su tokom oproštajnog sastanka sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH Petrom Ivancovim konstatovali da je Rusija važna zemlja u provođenju mira u BiH i značajan partner Republike Srpske i BiH.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH zahvalio je ambasadoru Ivancovu na saradnji i razumijevanju koje je iskazao prema Republici Srpskoj i BiH za vrijeme svog mandata.

“Drago mi je da razumijete našu politiku očuvanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Bili ste pravi prijatelj i imali ste senzibilitet za naše stavove. Sa Vašom zemljom dijelimo osnovne vrijednosti međunarodnog prava. Izražavam zahvalnost ambasadoru i našem prijatelju za mnoge susrete koje smo imali i razumijevanju koje je iskazivao za sve naše probleme, kao i na podršci u provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma”, istakao je Dodik.

On je naglasio da će mandat ambasadora Ivancova ostati zabilježen kao period promovisanja jakog i principijelnog partnerstva koje su izgradili, kao i zalaganja ambasadora Ivancova da se i stavovi Republike Srpske čuju u Savjeta za provođenje mira, gdje je bio uvaženi član.

Zvaničnici Republike Srpske zahvalili su ambasadoru Ivancovu na uspješnoj saradnji tokom njegove diplomatske misije u BiH i izrazili uvjerenje da će prijateljska saradnja sa Rusijom na svim poljima biti još jača i efikasnija u narednom periodu.

Oni su ocijenili da postoji prostor za jačanje međusobne saradnje, posebno na polju ekonomije, saopšteno je iz kabineta Srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

foto: Srna

Ivancov je zahvalio na saradnji zvaničnicima Republike Srpske, poželjevši im uspješan dalji rad, a građanima Republike Srpske snažnu i jaku Republiku. On je naglasio da Republika Srpska treba da brani svoje interese u višim institucijama.

“Osjećao sam se veoma dobro sa vama svih ovih šest godina i zahvalan sam vam na odličnim bilateralnim odnosima”, istakao je Ivancov, izrazivši nadu da će uspješni odnosi biti nastavljeni i dolaskom novog ambasadora Igora Kalabuhova.

ZAHVALNOST IVANCOVU NA DOSLjEDNOSTI U ODBRANI STAVOVA VEZANIH ZA DEJTON

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je odlazeći ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov pokazao dosljednost kada je u pitanju odbrana političkih stavova Republike Srpske u vezi sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Nakon sastanka najviših zvaničnika Srpske sa ruskim ambasadorom u Banjaluci, Cvijanovićeva je istakla da Republici Srpskoj trebaju prijatelji koji razumiju kakva je realnost i koji ne žele da učestvuju u nasilnim izmjenama Dejtona ili poremećaja odnosa u okviru BiH, koji je evidentan.

“Kako se nastojalo odmaći od Dejtona i mijenjati dejtonska rješenja, tako su postojala veća neslaganja i nerazumijevanje na unutrašnjem planu. Cijenimo one koji žele da na unutrašnjem planu vlada sloga, a ta sloga može da vlada zahvaljujući pridržavanju međunarodnog ugovora i zbog toga je i uloga Rusije zaista velika”, rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Ona je naglasila da su se zvaničnici Srpske zahvalili i na ličnom angažmanu ambasadora Ivancova, prepoznavajući njegovu opredijeljenost da radi za dobro svih u okviru BiH i na iskrenom i dobrom odnosu sa Republikom Srpskom.

“Imala sam priliku da ga kao predsjednik Republike odlikujem jednim od najviših priznanja upravo za tu dobru saradnju”, podsjetila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, današnji sastanak je prilika da se predstavnici institucija Srpske zahvale za dobru saradnju sa Ruskom Federacijom i da izraze opredjeljenost da ona bude nastavljena.

“Duboko smo uvjereni da će ti odnosi ostati dobri. Mi, kao i Ruska Federacija, opredjeljeni smo da njegujemo sve ovo što smo zajedno postigli i da se to prijateljstvo manifestuje kao i do sada kroz različite inicijative i realizaciju različitih projekata”, naglasila je predsjednik Srpske.

Cvijanovićeva je rekla da ostaje vječna zahvalnost Srpske za političku dosljednost koju je pokazala Rusija kada je u pitanju Dejtonski sporazum, dosljednost na odbrani tih stavova i na sjednicama Savjeta bezbjednosti, upravo u prilikama kada visoki predstavnik podnosi svoj izvještaj.

“Zahvalni smo što se možemo osloniti na Rusku Federaciju koja iščita izvještaj Republike Srpske i prezentuje ga, zato što njime pokušavamo da realno prikažemo kakvo stanje imamo u BiH”, dodala je Cvijanovićeva.

foto: Srna

Ona je podsjetila da je saradnja Srpske i Ruske Federacije na ekonomskom planu počela davno, kada se ušlo u privatizaciuju naftne industrije.

“Rusija je bila ta koja je i pokrenula ponovo cijeli taj proces, riješila problem zaostalih neisplaćenih plata, pokrenula veliki ciklus i učinila cijelo područje Broda i Modriče, ali i cijele Republike Srpske, mjestom koje je imalo novu sadržajnu poslovnu inicijativu, ali i vidljive rezultate”, navela je Cvijanovićeva.

Sastanku sa Ivancovim prisustvovali su i predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović uručila je prošle godine ambasadoru Rusije u BiH Petru Ivancovu Orden zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem za rad i izvanredne zasluge u međunarodnoj saradnji i učvršćenju mira, lične rezultate i dostignuća i za doprinos u razvoju sveukupnih osnosa između Rusije i Srpske.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *