Za vozače od sutra obavezna zimska oprema

Zimska oprema od sutra je obavezna u Republici Srpskoj i BiH za sva motorna vozila, bez obzira na vremenske uslove, a to znači zimske gume na vozilima, koje su od presudne važnosti za bezbjednost vozača i putnika, rečeno je Srni u Auto-moto savezu /AMS/ Srpske.

Samostalni viši stručni saradnik za odnose sa javnošću i međunarodnu saradnju AMS-a Perica Pećanac rekao je Srni da vozilo treba pripremiti za vožnju u surovim zimskim uslovima, da su gume od presudne važnosti za bezbjednost vozača i putnika.

“Najbolje je već sada staviti na automobil sve četiri zimske gume, iste marke, modela i dimenzije koju propisuje proizvođač automobila”, rekao je Pećanac.

On je pojasnio da zimska oprema obuhvata pneumatike za zimsku upotrebu na svim točkovima vozila ili pneumatike za zimsku upotrebu na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije spremne za postavljanje na najmanje dva pogonska točka.

Pećanac je dodao da se pod zimskom opremom smatraju i pneumatici za ljetnu upotrebu na svim točkovima sa minimalnom dubinom gazećeg sloja četiri milimentra i lancima za snijeg, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije spremne za postavljanje na najmanje dva pogonska točka.

“Za vrijeme zimskih uslova na putevima nije dozvoljen saobraćaj motornim i teretnim vozilima sa priključnim vozilom koja ne posjeduju zimsku opremu, kao i vozilima koja posjeduju, a ne koriste zimsku opremu”, naveo je Pećanac.

Iz AMS-a Srpske savjetuju da se radnje u saobraćaju zimi, bilo da je u pitanju promjena pravca ili brzine kretanja, moraju obavljati sporije, jer nagle mogu dovesti do gubljenja kontrole nad vozilom.

Zimi je potrebno držati duže ostojanje od vozila ispred, jer će vozači imati više vremena da bezbjedno zaustave vozilo, bez naglog i opasnog kočenja.

“Razmak potreban da bi se zaustavilo vozilo na zaleđenoj površini može biti do tri puta veći nego kada se vozi po suvom putu”, navode iz AMS-a.

Iz AMS upozoravaju da lanci za snijeg nisu zamjena za zimske gume, već predstavljaju koristan dodatak, te da se koriste isključivo za vožnju po snijegu i po pravilu treba da se koriste i na vozilima koja imaju pogon na sva četiri točka, s tim što se tada oni montiraju samo na prednjem ili zadnjem paru točkova.

Zimska oprema obavezna je do 1. aprila naredne godine.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *