Za reorganizaciju Instituta za nestala lica, koji djeluje jednosmjerno

Nema pomaka u potrazi za nestalim osobama srpske nacionalnosti i vrijeme je za reorganizaciju Instituta za nestala lica BiH ili za vraćanje njegovih nadležnosti na Republiku Srpsku, ocijenio je predsjednik Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bijeljina Darko Stević.

“Institut postoji od 2008. godine i, praktično, djeluje jednosmjerno, jer je od početka njegovog rada do danas identifikovano samo 58 osoba srpske nacionalnosti”, naveo je u saopštenju Stević, koji je i potpredsjednik Republičke organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

On je naglasio da centralni registar sa imenima svih koji se zvanično vode kao nestali još nije formiran, iako je to bio jedan od prioritetnih zadataka Instituta, čija je realizacija bila predviđena za kraj te godine.

“Gradska organizacija Bijeljina, s ciljem efikasnijeg djelovanja i ubrzavanja cjelokupnog procesa potrage za nestalima, traži reorganizaciju Instituta ili vraćanje nadležnosti na Republiku Srpsku, odnosno entitetski nivo”, poručio je Stević.

Prema njegovim riječima, to je jedino rješenje koje može dati konkretnije rezultate, jer decenija i po /ne/rada Instituta daje prostora za ovakve zahtjeve.

“Posljednja tri dana javnost Srpske svjedok je medijske farse koju, brzim demantijima, zbog zahtjeva opravdano nezadovoljnih predstavnika Republičke organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, sprovodi Institut za nestala lica BiH”, naveo je Stević.

Stević je poručio da su činjenice svima jasne, a tiču se broja /ne/rasvijetljenih slučajeva pronalaska nestalih u toku Odbrambeno-otadžbinskog rata i govore u prilog zahtjevima za reorganizaciju Instituta.

On je naveo da ova organizacija podržava i stoji iza podataka i zahtjeva koje je Isidora Graorac, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, uputila prema Institutu za nestala lica BiH i zatražio da se javnost upozna o svemu što radi, odnosno ne radi Institut.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac izjavila je da porodice poginulih i nestalih iz Republike Srpske zahtijevaju od nadležnih institucija da se pod hitno pod ingerencije Srpske vrati nadležnost traženja nestalih, u najvećem zakonski dozvoljenom obimu.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *