Za pola godine državljanstva BiH se odreklo 1.239 osoba: Pasoše mijenjaju da lakše putuju i rade

Državljanstva BiH za samo šest mjeseci ove godine odreklo se 1.239 stanovnika, potvrdili su “Glasu Srpske” u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Tokom prošle godine državljanstva su se odrekle 2.693 osobe, a godinu ranije njih 4.135. 

Kada posmatramo tabelu sa brojem odricanja državljanstva na godišnjem nivou, može se primijetiti da je najveći bum bio 2002. i 2003. godine. Samo u te dvije godine državljanstva BiH se odreklo više od 17.400 ljudi.

U postupku odricanja od državljanstva, kako su istakli u resornom ministarstvu, stranke nisu dužne navesti druge razloge osim činjenice da već posjeduju, ili im je zagarantovano sticanje državljanstva druge države.

– U neformalnim razgovorima ipak najčešće kao stvarni razlog navode povoljniji radno-pravni status, pravo na posjedovanje nekretnina, olakšano putovanje, ali i olakšano studiranje u inostranstvu – naveli su “Glasu Srpske” u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Kada su u pitanju države iz kojih najčešće stiže zahtjev za ispis iz državljanstva BiH, to su uglavnom zemlje u čijem zakonodavstvu je predviđeno obavezno odricanje od prethodnog državljanstva prilikom sticanja novog državljanstva, ali i tamo gdje BiH ima najveću dijasporu.

Tako se najveći broj odricanja odnosi na Austriju i Njemačku. Državljani ove dvije države zajedno čine približno 50 odsto onih koji su se odrekli državljanstva BiH, jer tako nalažu zakoni tih država.

(Glas Srpske)

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *