Za nepunu deceniju iz BiH u Sloveniju otišlo 83.000 radnika

U prvom kvartalu ove godine u Sloveniji je izdato 4.886 radnih dozvola za građane Bosne i Hercegovine.

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje (ARZ) BiH, u Njemačkoj je od početka godine do sada izdato 187 radnih dozvola.

– Tokom prošle godine, u Sloveniji je izdato ukupno 19.575, a u Njemačkoj 487 radnih dozvola. U Sloveniji se i dalje najviše zapošljavaju vozači, varioci, zidari, bravari, građevinski radnici, te različiti pomoćni radnici, odnosno radnici bez kvalifikacija. Kad je riječ o Njemačkoj, posredujemo samo kod zapošljavanja osoba sa završenom srednjom medicinskom školom opšteg ili pedijatrijskog smjera.

Objašnjavaju da je do porasta broja izdatih radnih dozvola za naše građane u Sloveniji došlo još 2021. godine.

– Tada je većina radnika, koja je 2020. ostala bez posla, vraćena na poslove. U Njemačkoj i dalje imamo situaciju da broj posredovanja postepeno opada – ističu u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH

Od 2013, pa zaključno sa prvim kvartalom ove godine, preko pomenute agencije u Sloveniji se zaposlilo 82.928, a u Njemačkoj 6.442 radnika iz BiH. Ubjedljivo najviše naših građana u Sloveniju je preko ARZ otišlo prošle godine.

S druge strane, za tri godine, odnosno u periodu 2019-2021, strancima su u BiH izdato ukupno 8.544 radne dozvole.

– Po državama, najviše su zastupljeni radnici iz Srbije, Turske, Hrvatske i Kine, a po djelatnostima to je trgovina, poslovanje nekretninama, umjetnost, zabava i rekreacija, zatim prerađivačka industrija, te građevinarstvo – kažu u ARZ BiH.

(Glas Srpske)


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *