Za nekoliko dana kompletiranje mobilne bolnice /VIDEO/

Na aerodrom u Mahovljanima kod Banjaluke sinoć je sletio prvi avion iz Nemačke sa opremom za mobilnu bolnicu koju je nabavila Republika Srpska u okviru borbe protiv korona virusa. Za nabavku pokretne bolnice Vlada Republike Srpske izdvojila je 3,6 miliona konvertibilnih maraka. Pokretna bolnica imaće svu potrebnu prateću opremu, kao što je prijemno i kancelarijsko odeljenje, apoteka, laboratorija sa laboratorijskom opremom, oprema za medicinske sestre.

Nabavkom mobilne bolnice,  obezbijeđen je  adekvatan smještaj u slučaju eventualnog povećanja broja zaraženih virusom korona. Ova pokretna bolnica ima  kapacitet 50 ležajeva intenzivne njege plus 400 kreveta za lakše bolesnike. Biće uskladištena u prostorije Robnih rezervi i korištena po potrebi – naveo je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Bolnica će  imati sve karakteristike prave bolnice, sa 50 soba i 500 kreveta, a može biti podijeljena u posebne segmente.

Većinski vlasnik kompanije Tehnički remont Bratunac Slaven Ristić izjavio je da će kompletiranje mobilne bolnice biti spremno za nekoliko dana, te da se zajedno sa Vladom i Ministarstvom zdravlja intenzivno radi na tome.

Za nabavku pokretne bolnice Vlada Republike Srpske izdvojila je 3,6 miliona KM. Premijer Srpske Radovan Višković  kaže da se u ponedjeljak očekuje dolazak i trećeg aviona sa ostatkom opreme za pokretnu bolnicu u Srpskoj. U slučaju potrebe bolnica će biti montirana u Zalužanima kod Banja Luke , a može se montirati etapno u zavisnosti od potreba od 50 pa do 500 ležajeva.

U toku je i realizacija  akcije za nabavku respiratora.Novac za respiratore je uplaćen i uskoro se očekuje  pošiljka  dobavljača iz Rusije. Premijer Srpske kaže da u Srpskoj trenutno postoji dovoljan broj respiratora .

Nabavljen je kaže i dovoljan broj testova pa se u narednim danima očekuje masovnije testiranje građana. Kako kaže nabavljen je i Pisiar aparat koji će biti poslat u Bijeljinu gdje će uskoro početi testiranje osoba na virus korona.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *