Za klimatski neutralnu ekonomiju 30 milijardi evra /VIDEO/

Evropska unija izdvojila je 30 milijardi evra do 2030. godine za zemlje Zapadnog Balkana za transformaciju ka klimatski neutralnoj ekonomiji, a jedna od mjera je ušteta i korištenje obnovljivih izvora energije, istaknuto je danas u Banjaluci na konferenciji o poslovnoj asocijaciji “Zeleni navigator zapadnog Balkana”.

Direktor ove asocijacije Goran Janjić ocijenio je da se svijet nalazi u najvećoj transformaciji u posljednjih 70 godina, što donosi dosta rizika i potencijala za region.

On je dodao da Zeleni navigator, kroz partnerstvo sa vodećim međunarodnim organizacijama i ekspertima, može da pomogne privrednim subjektima da iskoriste dostupna sredstva i transformišu se u skladu sa regulativama koje su na snazi.

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić rekao je da zelena transformacija treba da obezbijedi ekonomsku i ekološku održivost.

On je pojasnio da je cilj da privredna društva posredstvom određenih transformacija smanje emisiju štetnih gasova u cilju očuvanja životne sredine, a sve da bude ekonomski održivo.

Radivoje Krčmar, direktor Garantnog fonda Republike Srpske, jednog od osnivača asocijacije Zeleni navigator, kaže da su već razgovarali sa određenim bankama u namjeri da budu omogućene kreditne linije da bi što jeftinije i efikasnije kompanije mogle pristupiti transformaciji ka klimatski neutralnoj ekonomiji.

“Sigurni smo da ćemo omogućiti našim privrednicima da smanje troškove i povećaju efikasnost”, istakao je Krčmar.

Predsjednik Saveza privrednih komora Sjeverne Makedonije Trajan Angelovski naveo je da se u ovoj zemlji već pristupilo instaliranju fotonaponske elektrane veličine srednje hidroelektrane.

“Svi se moramo potruditi da cijenimo i štedimo energiju, da doprinesemo njenoj proizvodnji i da koristimo što više obnovljivih izvora energije”, rekao je Angelovski.

Poslovnu asocijaciju “Zeleni navigator zapadnog Balkana” osnovali su Razvojni fond Vojvodine, Garancijski fond Vojvodine i Garantni fond Republike Srpske u martu čiji je cilj aktivno učešće na smanjenju negativnih uticaja klimatskih promjena i pružanju tehničke i finansijske podrške transformaciji regionalne ekonomije i usmjeravanju javnog i privatnog sektora ka klimatskoj ekonomiji.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *