Za isplatu materinskog dodatka izdvajanja preko 27 miliona KM /VIDEO/

Proširenje prava iz oblasti dječije zaštite u Srpskoj već daje dobre rezultate posebno kada je riječ o refundaciji porodiljskog odsustva i isplati materinskog dodatka za nezaposlene majke. U javnom fondu za dječiju zaštitu RS kažu da su do 2018 .godine za isplatu materinskog dodatka izdvajana  sredstva u visini od oko 2 miliona maraka, a od prošle godine stupanjem na snagu  novog  Zakona o dječijoj zaštiti, kada je izmijenjen uslov za ostvarivanje prava na materinski dodatak za sve nezaposlene porodilje, bez obzira na radni status u periodu prije rođenja djeteta, ta sredstva iznose preko 27 miliona KM.

Javni fond za dječiju zaštitu RS tokom ove godine redovno je vršio  isplatu  prava iz sistema dječije zaštite – prava na materinski dodatak, na pomoć za opremu novorođenčeta, prava na pronatalitetnu naknadu za trećerođeno i četvrtorođeno dijete i prava na naknadu roditelju – njegovatelju ili njegovatelju.Takođe, Javni fond  sufinansira  boravak u predškolskoj ustanovi za djecu sa poteškoćama u razvoju i onu bez roditeljskog staranja.

Fond za dječiju zaštitu Republike Srpske  od prošle godine  poslodavcima refundira 100  posto bruto plate koju isplaćuju zaposlenim porodiljama, te na ovaj način poslodavci nemaju troškove u vezi sa porodiljskim odsustvima zaposlenih radnica. Tokom ove godine po ovom osnovu izdvajanja su preko 60 miliona KM , a ranijih godina oko 27 miliona KM.

O ovim ali i ostalim aktuelnostima opširnije pogledajte u emisiji Panorama u nedjelju 31.oktobra od 20 časova.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.