Za 16 projekata u 13 opština 300.000 KM

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić potpisala je danas u Banjaluci ugovore sa predstavnicima 13 opština za sufinansiranje 16 projekata nerazvijenih i izrazito nerazvijenih jedinica lokalne samouprave za šta je izdvojeno 300.000 KM.

Jujićeva je rekla da će doznačena sredstva omogućiti realizaciju projekata koji se, između ostalog, odnose na jačanje uloge mjesnih zajednica, rješavanje problema u oblasi komunalne infrastrukture, podršku socijalno i materijalno ugroženim licima i mladim u oblasti plasteničke proizvodnje.

“Sredstvima će biti omogućena i nabavka sanitetskog vozila i medicinske opreme za ambulante porodične medicine, podršku porodicama ugroženim pandemijom virusa korona i zemljotresom”, rekla je Jujićeva novinarima nakon potpisivanja ugovora.

Ona je podsjetila da Vlada Srpske već duži niz godina izdvaja iznos od tri miliona KM kroz grant nerazvijenim i izrazito nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave i to se, kako je istakla, isplaćuje kvartalno.

Načelnik opštine Jezero Snježana Ružičić rekla je da je ova lokalna zajednica dobila 14.200 KM za dva projekta koja su vezana za mlade ljude.

Ona je izrazila očekivanje da će sredstva za projekte uz lokalnim zajednicama biti i povećana jer ova sredstva mnogo znače izrazito nerazvijenim opštinama.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić rekao je da je ova lokalna zajednica zajedno sa Fondacijom “Mozaik” formirala fond za dijasporu iz kojih se sufinansiraju projekti zapšljavanja ljudi.

“Sredstvima koja smo dobili, a riječ je o 25.000 KM, biće pridružena u fond, te će sa ovim sredstvima opština Lopare učestvovati ukupno sa 80.000 KM, a Fondacija `Mozaik` 80.000 KM. Imamo znači fond od 160.000 KM koje ćemo utrošiti na tri firme naših ljudi iz dijaspore kao mjeru podsticaja”, rekao je Savić.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *