Za 10 godina broj poginulih u saobraćajnim nesrećama smanjen za 40 odsto

Republika Srpska je represivnim i preventivnim mjerala uspjela da za deset godina broj poginulih u saobraćajnim nesrećama smanji za 40 odsto, izjavio je danas u Banjaluci pomoćnik ministra saobraćaja i veza Dragan Stanimirović.

Na obilježavanju Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, Stanimirović je naglasio da godišnje u svijetu u saobraćajnim nezgodama pogine više od 1,3 miliona ljudi, dok oko 50 miliona ljudi zadobije trajni invaliditet.

Stanimirović je naveo da je današnji dan posvećen svim poginulim i povrijeđenim u saobraćajnim nezgodama, kao i njihovim porodicama.

“U Republici Srpskoj je u prošloj godini 101 lice poginulo u saobraćajnim nesrećama, što je značajan pomak u odnosu na referentnu 2011. godinu”, rekao je Stanimirović novinarima u Banjaluci.

On je dodao da je cilj svih mjera koje se realizuju u Republici Srpskoj da broj stradalih u saobraćajnim nezgodama bude sveden na minimum.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Novica Krunić naveo je da se obilježavanje Svjetskog sada sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda u Srpskoj organizuje tradicionalno od 2005. godine.

“Cilj je edukativni, vaspitni i opominjući. Broj pogniluh iz godine u godinu se smanjuje, što govori da mjere koje preduzimamo daju rezultate. Očekujemo da će ove godine broj stradalih biti manji nego prošle godine”, naveo je Krunić.

Krunić je podsjetio da se u Republici Srpskoj ovaj dan obilježava u 12 lokalnih zajednica, u kojima predstavnici nadležnih institucija, ustanova i organizacija, ukazuju građanima, posebno budućim vozačima, šta znači bezbjedno učestvovati u saobraćaju.

Obilježavanje Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda organizuju Ministarstvo saobraćaja i veza, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Agencija za bezbjednost saobraćaja, Auto-moto savez, Crveni krst i drugi.

U sklopu obilježavanja u Banjaluci je simulirana saobraćajna nesreća i zbrinjavanje povrijeđenih pacijenata.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *