Vunene čarape najbolje griju noge /VIDEO/

Jesen je na pragu, što nagovještava i nešto svježije vrijeme posljednjih dana. U ovo doba godine raste i potražnja za toplijom garderobom. Do solidnih pazara mogu i vrijedne žene koje se bave pletenjem vunenih čarapa. Kako kažu one koje ih prodaju na bijeljinskoj Zelenoj pijaci, vunu osim penzionera sve više cijene i mladi.

Šarenilo Gradske zelene pijace svakodnevno privlači u ovaj dio grada znane i neznane. Na ovom mjestu ponude i potražnje osim bogate ponude voća i povrća, suhomesnatih i mliječnih proizvoda, gotove zimnice koja se već uveliko priprema na šporetima vrijednih domaćica, a miris paprike nagovještava da je i jesen na pragu, mogu se naći i rukotovrine, prava mala remek-djela.

Iako se sunce u ovim prvim septembarskim danima još bori da savlada oblake, žene koje prodaju vunene čarape i priglavke kažu da za ovim ručno rađenim predmetima potražnje ima. Treba se obezbijediti za hladnije dane, kažu kroz osmijeh građani. Oni koji vunene čarape prodaju, kažu da su ove godine u odnosu na lane skuplje za oko jednu marku, pa jedan par čarapa prodaju po osam maraka. A ne kupuju ih dodaju samo penzioneri, ima i mladih koji cijene vunu.

Priča nam Jelka da je još kao djevojčica o pletenju učila od majke i bake, sve tehnike je savladala i kasnije kroz radno iskustvo.

Vunene čarape su već odavno postale predmet istorije i tradicije, tako su danas u upotrebi, sasvim drugačije i jeftinije, ali daleko manje zdravije od onih starih vunenih. I dok je stada ovaca pa tako i vune sve manje na seoskim gazdinstvima, dobri poznavaoci s pravom tvrde, da je vuna odličan izolator, pa je vunene čarape prijatno nositi i tokom ljeta,a ne samo zimi.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *