Tematska sjednica o eliminaciji diskriminacije žena

Članovi Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma parlamenta BiH, Ustavnopravne komisije Doma naroda, Zajedničke komisije za ljudska prava parlamenta BiH i Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti polova Predstavničkog doma učestvovali su danas u Bijeljini na zajedničkoj tematskoj sjednici o temi “Provođenje Preporuke 12 /a/ Komiteta UN za eliminaciju svih oblika diskriminacije žena.

Sjednicu je tehnički organizovala i pripremila Agencija za ravnopravnost polova Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara.

Članovi radnih tijela oba doma parlamenta Ljubica Miljanović, Jasmin Emrić, Aida Baručija, Nikola Lovrinović, Zlatan Begić, Jakov Galić i Asim Sarajlić upoznati su sa preporukama koje je Komitet UN podnio na Šesti periodični izvještaj BiH o implementaciji UN Konvencije o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena, kao i sa prijedlogom aktivnosti za provođenje tih preporuka.

Učesnicima Zajedničke tematske sjednice predstavljeni su i prijedlozi amandmana na Ustav BiH, koje su, s ciljem provođenja preporuka Komiteta UN podnijeli predstavnici nevladinih organizacija.

Učesnici sjednice zaključili su da se, na platformi prezentovanih inicijativa, nastavi aktivnost u nadležnim radnim tijelima Parlamentarne skupštine BiH na formalizovanju prijedloga ustavnih amandmana i slanju tih amandmana u pralamentarnu proceduru.

Podršku ovim aktivnostima, dogovoreno je na Zajedničkoj tematskoj sjednici, pružiće Agencija za ravnopravnost polova BiH, kao i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *